Staré telefonní seznamy mohou být užitečné. Třeba na kouzelné svícny

23. prosinec 2021

Znít to divně, že? Ale je to tak, paní Miroslava Mollerová ze Záchlumí na Tachovsku nasbírala několik telefonních seznamů, které by stejně nakonec skončily v kotli. Teď ale plní krásné poslání, stránky ze seznamu se proměnily ve vánoční dekorace.

Miroslava Mollerová

Vánoční svícny, které paní Mollerová vyrábí, jsou převážně z papíru. Vytrhané stránky ze seznamu se zpracují do dlouhých ruliček, přetřou a pak se z nich dá plést podobným způsobem, jako se pletou z proutí košíčky. Fantazii se meze nekladou, papír můžete nastříkat jakoukoliv barvou a dotvořit jakoukoliv domácí i kupovanou dekorací.

Každý svícen musí mít pevnou základnu - něco jako nožičky, aby se nepřevrátil. Nožičky můžete dělat mnoha způsoby, ale Miroslava Mollerová si plete jakási kolečka, která trochu připomínají šneka. Na ta pak připevní upletený papírový válec. Tavnou pistolí na něj nalepí další komponenty, jako jsou třeba větvičky, ozdoby, mašle a do toho všeho pak zapíchne a upevní bodce na svíčky.

Je dobré myslet na to, že by mohl svícen od svíček chytit, když je z papíru. Proto dejte pozor, jak vše připevňujete, raději si z okolí svíček odstraňte hořlavé materiály. Závěrem vše dolaďte dle vaší fantazie, například stuhami.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.