Staré zdravotní středisko v Nýrsku půjde k zemi. Co bude místo něj, není zatím jasné

29. květen 2017

Náměstí v Nýrsku změní podobu. Jeho výraznou část od 80. let minulého století zabírá zdravotní středisko. Dvoupatrovou rozhlehlou budovu tehdy postavili během pěti let za 4 miliony korun a soustředili do ní veškeré zdravotnické služby ve městě. Jenže už několik let je prázdná a k návštěvě láká maximálně vandaly a drogově závislé. Vybydlenou a zchátralou budovu teď čeká demolice.

Zdravotní středisko se v Nýrsku před 33 lety otevíralo s velkou slávou, v současnosti bez jakýchkoliv ovací jde k zemi. „Zhruba před deseti, patnácti lety jsme přijali rozhodnutí, že stávající zdravotní středisko neplní funkce, které by mělo, a tak jsme rozhodli o výstavbě nového zdravotního střediska. To se nám v letech 2010 a 2011 podařilo, a od té doby je původní objekt prázdný,“ řekl starosta Nýrska Miloslav Rubáš.

Vedení obce dostalo několik návrhů na rekonstrukci budovy střediska, výše nákladů na opravy, ale převyšovala částku, kterou by město vynaložilo na stavbu objektu nového. Pro budovu se nepodařilo najít žádné jiné využití, zájem neprojevily organice ani obchodníci.

Starosta Nýrska Miloslav Rubáš nám ukazuje stav budovy bývalého zdravotního střediska, která bude zbourána. Demolice by měla skončit zhruba do poloviny června

Budova je nyní připravena k demolici. Je bez oken i všech dalších skleněných částí. „Technické služby města jako první provedly likvidaci všech skleněných výplní, což stálo zhruba 250 tisíc korun. Vlastní demolice vyjde přibližně na 700 tisíc. Není v tom započítáno drcení materiálu, které budeme provádět zvlášť,“ vysvětlil Rubáš.

Co s prázdným místem?

Po zbourání starého zdravotního střediska vznikne na náměstí poměrně velké prázdné místo. Podle Miloslava Rubáše se jedná o významnou plochu o rozloze asi 1 000 m2, na jehož možném využití se vedení města zatím neshodlo.

„Obchodní prostory na náměstí jsou poměrně nevyužité. Jedna z věcí je přemýšlet o výstavbě bytů, ale druhá věc je, kdo by měl být investorem. Další věcí je, že městu chybí objekt, kde by byly soustředěny poradenské služby, a kde by mohl například fungovat denní stacionář pro starší občany. Rádi bychom vyzvali občany, aby s nějakým návrhem přišli sami,“ doplnil starosta Miloslav Rubáš.

Demolice zdravotního střediska by měla skončit zhruba do poloviny června.

autoři: en , jik
Spustit audio