Starostové z okolí letiště v Líních bojují proti stavbě průmyslového parku

7. říjen 2022 15:42, aktualizováno

Proti záměru vybudovat v areálu letiště v Líních u Plzně průmyslový park se opět postavili starostové obcí v okolí. Areál by mohl využít třeba koncern Volkswagen, který by tam mohl vybudovat továrnu na výrobu lithiových baterií. Obce by se ale musely vzdát vlastních pozemků a to nechtějí.

Osud letiště v Líních u Plzně je stále nejasný. Obcím vadí především to, že s nimi nikdo o záměru nejedná. „Na začátku jsme dostali ujištění, že budeme u všech jednání. Nakonec jsme nebyli informováni o připomínkách kraje k návrhu usnesení vlády,“ vysvětlil Martin Sobotka zvolený za Aktivní Dobřany. Návrh, který s obcemi nikdo neartikuloval, měl prý brutálně zasahovat do území obcí.

Podle plzeňského hejtmana Rudolfa Špotáka z Pirátské strany je klíčový postoj armády. Ministerstvo obrany se mělo vyjádřit k budoucímu využití letiště v Líních do konce srpna. Jde však o neveřejnou informaci. Nyní se čeká, jakým způsobem se k budoucímu využití letiště postaví vláda. Už na konci července schválila vláda záměr vybudovat v areálu strategický podnikatelský park do jehož přípravy by stát investoval 9 miliard korun.

Čtěte také

Z letiště v Líních, které kromě leteckých klubů využívá například letecká záchranná služba, by se mohla stát průmyslová zóna. Okolí obce by tak ale bylo zřejmě zničeno ještě více než je nyní. Starosta Líní Michal Gotthard se obává toho, že v případě výstavby průmyslového parku by se začaly Líně vylidňovat.

Blízká obec Zbůch by se zase musela vyrovnávat s nárůstem dopravy. Ve Lhotě nebo v Dobřanech mají strach z velkého přílivu agenturních zaměstnanců. Klíčové bude vyjádření vlády, zda území letiště v Líních potřebuje, nebo ne.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio