Starý hřbitov v Nýrsku má opravený původní pětimetrový kříž

15. červen 2021 15:35

Hřbitov v Nýrsku vznikl před více než 130 lety a pohřbeni jsou tam převážně němečtí občané, kterých v Nýrsku před druhou světovou válkou žila většina. Hroby na starém hřbitově ale postupem času zanikly, stejný osud hrozil i dominantě hřbitova, pět metrů vysokému kříži. 

„Opravu kříže iniciovali němečtí odsunutí rodáci, kteří se po roce 1989 začali vracet do Nýrska. Dnes už přijíždějí se svými potomky a scházejí se u kříže. Právě tady se zrodila iniciativa, že zchátralý Stolowského kříž by se mohl opravit,“ popsala nýrská rodačka a koordinátorka oprav Jana Bečvářová, jejíž část rodiny také byla odsunuta a na hřbitově je pochována její babička.

Starý hřbitov v Nýrsku

Rekonstrukce Stolowského kříže trvala dva roky a stála zhruba 600 tisíc korun. Část nákladů pokryla dotace z Fondu  česko- německé budoucnosti, zbytek tvořily příspěvky od německých rodáků i českých dárců. Kříž opravila místní firma vedená Jiřím Svejkovským.

„Původní z toho kříže jsou čtyři žulové schody, kříž a Ježíš. My jsme sem přišli a tady byl rozpraskaný pískovcový podstavec, který byl spásaný železnými obručemi. No i ty už začaly praskat a kříž se začal hýbat, takže bylo jen otázkou času, kdy spadne. Kříž i s Ježíšem váží zhruba 1340 kilo a podstavec je asi 5,2 tuny. Nový kříž je hodně blízká kopie. Kámen je jiný, nahradili jsme ho žulou, protože nedegraduje tak rychle jako pískovec. Je to pěkné, když sem člověk přijde na večer, vidí ten západ a osvětlený kříž a tu zeleň za tím, úplně perfektní,“ popsal Jiří Svejkovský.

Symbol smířené minulosti i nové budoucnosti

„Pro mě je ten kříž symbolem. Nejen ukřižování, které je spojené s bolestí a utrpením, ale i vzkříšení, které je spojené s radostí a vírou. Tak to ve mně evokovalo ten bolestný odsun spojený s křivdami a potom to smíření, které už je provázené hezkými vztahy a budoucností. Cítíme i smíření v rodině s tou minulostí a odsunutými příbuznými, které jsme neměli možnost nikdy vidět. Tak nějak to vnímáme, že je to i pro ně,“ řekla Jana Bečvářová, která by uvítala, kdyby se ze starého hřbitova stala například meditační zahrada.

Opravený kříž bude vysvěcený při setkání německých rodáků 2. října.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio