Stát pokračuje s přípravami projektu gigafactory v Líních, místní občané jsou stále proti

20. duben 2023 17:30, aktualizováno

Stát připravuje půdu pro stavbu gigafactory v Líních u Plzně. Mezitím zástupci státu jezdí za lidmi do dotčených obcí a vysvětlují, co by jim takový projekt přinesl.

Stát začal informovat občany o přípravě Strategického podnikatelského parku Líně. Ten má nahradit stávající záložní vojenské letiště a jeho hlavní součástí má být továrna na výrobu baterií do elektroaut, takzvaná gigafactory. Rozhodnutí, jestli Volkswagen bude v Česku stavět, by mělo padnout v červnu. Stát plochu pro tuto investici ale připravuje už nyní. Zástupci ministerstva průmyslu a obchodu a agentury CzechInvest začali nově objíždět dotčené obce a informovat občany o možných dopadech a přínosech tohoto projektu. První veřejné slyšení se konalo v Dobřanech, zúčastnila se více než stovka místních.

„Záměrem státu je vytvořit odpovědný a moderní podnikatelský park, který nebude čistě o průmyslu,“ vysvětloval na setkání David Petr z CzechInvest. O významu zvažované gigafactory pro stát mluvil Petr Očko z Ministerstva průmyslu a obchodu, který uvedl, že projekt patří k těm aktuálně nejdůležitějším příležitostem, jelikož Česká publika je země, jejíž HDP tvoří až z 25 procent automobilový průmysl.

Projekt počítá se zapojením škol, stavbou silnic a rozvojem železnice. Dle ředitele vnějších vztahů společnosti Škoda Auto Michala Kadery bude mít pro region velký přínos. Nejde jen o příchod silného investora a dobře placená pracovní místa, ale také třeba o příležitosti v oblasti výzkumu a vývoje.“

Několik místních občanů na setkání vyjádřilo své jednoznačně odmítavé stanovisko k celému záměru. David Petr dle svých slov jejich výhradám rozumí, nicméně dle jeho názoru je zdrojem takového postoje především nedostatek informací o celé věci.

„Stát dělá všechno pro to, aby projekt vznikl v konsensu s místními obyvateli. Proto řešíme mimo jiné různá kompenzační opatření,“ řekl Petr Očko, který zároveň přítomné ujistil, že park v Líních se připravuje výhradně pro zamýšlenou továrnu na baterie do elektroaut. „Pokud se výstavba gigafactory nakonec neuskuteční, pak nebude ani nic jiného.“ Tomuto tvrzení ale nevěří například starosta Dobřan Martin Sobotka.

Stát nyní v každém případě pokračuje s přípravami. Nechá zpracovat studii dopadů celého projektu na život v regionu. Vytipuje lokality, kam by se mohlo přestěhovat letiště s leteckou záchrannou službou. A bude čekat, zda si Volkswagen právě Českou republiku pro stavbu gigafactory nakonec vybere, nebo ne.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio