Státní covidové podpory nejsou pro každého. Někteří plzeňští podnikatelé na ně nedosáhli

17. duben 2021 16:10, aktualizováno

Veškerou dostupnou podporu pro obchodníky zasažené následky koronavirové pandemie mohli využít někteří plzeňští podnikatelé, jiní nedosáhli na podporu žádnou. Od začátku týdne mohou podnikatelé žádat o podporu z nového programu COVID - 2021. Čas mají do konce května.

Podnikatel v plzeňském nákupním centru Radek Motlík prodává ve svém obchodě sportovní oblečení. Bývalý vynikající házenkář si po skončení své sportovní kariéry před třemi lety společně se svým kamarádem otevřel obchod na Slovanské třídě. Po zahájení dlouhodobých oprav Slovanské začali zákazníci ubývat, proto svůj obchod přestěhoval do nákupního centra.

„Byl červenec a vstřícní majitelé nám nechali nájem po dobu dvou měsíců za nula korun, jen jsme platili elektriku a služby. Kdybychom chtěli mít nárok na COVID – Nájemné, tak bychom museli mít všechny nájmy splacené v období červen, červenec, srpen, a to bohužel nemáme,“ vysvětlil Radek Motlík.

Nedosáhne ani na kompenzační bonus, jediným příjmem je pro něj e-shop. Jeho zisk však pokryje zhruba 30 % celkových měsíčních nákladů. Vzdát se ho však nechce, protože do něj vložil již mnoho financí. Za týden ale pošle maximálně deset balíků. Svůj podnik tak udrží už prý jen tři týdny. Pak rozšíří zástup těch, kterým vládní epidemická opatření zničila živnost.

Jiní obchodníci dosáhli na téměř všechny podpůrné programy

Protože obchodnice Lenka Krausová, provozující svůj obchod taktéž v obchodním centru, nevlastní e-shop, měla nárok na veškeré kompenzační bonusy. Pro své zákaznice vozí pouze kusové zboží, nemůže věci naskladňovat, a proto by provoz e-shopu nedával smysl. Rezervy pro případ, že by se něco neočekávaného stalo, Lenka Krausová stále ještě má. Brzy o ně ale pravděpodobně přijde. Zimní zboží vystavené v obchodě musí do skladu a je nutné koupit letní kolekce. Nyní bude Lenka Krausová zkoumat, zda využije i novou podporu COVID – 2021.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio