Status Quo patří k nejdéle fungujícím kapelám na světě

20. listopad 2020

Skupina Status Quo nabídla od roku 1968 svým fanouškům 33 studiových alb a více než 60 hitů. Tedy více než jakákoliv jiná rocková skupina.

Ale co mě vzali do armády, já jsem tam a ty si tady, nejde nám to dohromady … – to zpívá Karel Štědrý v písničce Hospoda, v české verzi staré anglické lidovky z 19. století - There Is a Tavern in the Town. Holandské sourozenecké duo Rob a Ferdi Bollandovi pojali v r. 1981 účast v armádě vážnějším způsobem a jejich verze skladby In the Army Now, hlavně v maxisinglové podobě, se stala úspěšnou i na českých diskotékách. V r. 1986 si ji vypůjčila kapela Status Quo, proslavená díky hudebnímu stylu blízkému černošské hudbě  boogie woogie.

Skupinu Status Quo založili v Londýně v roce 1962 Francis Rossi a Alan Lancaster. V 60. letech se proslavili originální tvorbou, která se postupem času díky novým trendům v hudbě stala tvrdší a komerčně úspěšnější. Bohužel ale zapadli do jakéhosi stále stejného až kolovrátkového zvukového soundu. A tak, když v r. 1978 vydali skladbu Again and Again, česky Znovu a znovu, mnohé hudební časopisy posměšně psaly, že další skladba se bude dozajista jmenovat Znovu a znovu a znovu. Natočení skladby In the Army Now v osmdesátém šestém roce se tak stalo nejen vítaným oživením repertoáru, ale i velkým komerčním úspěchem.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.