Stavba nové budovy Západočeské galerie v Plzni má zelenou

13. červen 2017

Většina krajských zastupitelů odsouhlasila memorandum o jejím financování. Podmínkou je, že náklady na stavbu pomůže z části hradit stát.

Předpokládané náklady na stavbu nové krajské galerie výtvarného umění jsou 820 milionů korun. Podle memoranda by mohlo Ministerstvo kultury uhradit 60 procent, tedy 480 milionů korun. Ekonomický náměstek z ministerstva kultury Plzeňskému kraji dotaci předběžně přislíbil. Ministerstvo ovšem memorandum podepíše až poté, co bude mít ve svém rozpočtu peníze.

Plzeňský hejtman Josef Bernard uvedl, že projekt nové galerie přesahuje hranice kraje a tudíž by bylo chybou možnou státní podporu nevyužít a galerii nepostavit. „Není jiného kraje, který by měl bohatší sbírky. Výběr návrhu budovy proběhl bez zásahu politiků. A pokud nepřijde 480 milionů korun od státu, tak do toho nedáme další peníze a projekt pozastavujeme," konstatoval Josef Bernard.

Exponáty za miliardu musí zatím galerie skladovat v nevyhovujících depozitářích

Západočeská galerie v Plzni vlastní ve svých depozitářích exponáty v hodnotě přes miliardu korun. Díla se ovšem skladují v nevyhovujících podmínkách. Nejen kapacitně, ale i technicky.

„Máme velmi vážné problémy s depozitárním úložištěm v Mastných krámech, které se nachází v původně středověkém objektu bez možnosti umístění klimatizační jednotky. Kapacita už je dávno přeplněná, a my jsme společně s Ostravou jediná krajská galerie, která nemá z prostorových důvodů stálou expozici,“ popsal ředitel Západočeské galerie v Plzni Roman Musil.

Plánovaná budova Západočeské galerie má od loňska stavební povolení a konečná podoba vzešla z 89 architektonických návrhů. Měla by stát v lokalitě U Zvonu v Plzni. O dotaci bude rozhodovat pravděpodobně až nový ministr kultury, který vzejde z podzimních voleb do Poslanecké sněmovny.

autor: jik
Spustit audio