Stavba přeložky silnice Šlovice – Přeštice bude nejdražší dopravní stavbou v Plzeňském kraji

28. listopad 2019 07:20

Prodloužení čtyřproudé silnice směrem na Přeštice bude v příštím roce největší stavbou Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v Plzeňském kraji. Vyjde na více než jednu miliardu korun.

Jde o více než šest kilometrů dlouhý úsek. Začne u skládky Vysoká a skončí 500 metrů za křižovatkou na Dolní Lukavici a Dnešice. Tam se napojí obchvat Přeštic. I ten už ŘSD připravuje. Celkové náklady dosáhnou 1,2 miliardy korun a budou čerpány z operačního programu Doprava. Ředitelství silnic a dálnic má všechna povolení, dokončený výkup posledního pozemku a také všechny nájemní smlouvy.

Stavět se začne na jaře

Podle předpokladů by měla být stavba zahájena na přelomu března a dubna příštího roku. Původně se předpokládalo, že stavba této přeložky potrvá tři roky. Objevily se však složité geologické podmínky na 700 metrech u Horní Lukavice. Bylo proto zapotřebí přesně odhadnout množství štěrkových pilotů k založení náspového tělesa a dobu konsolidace náspu. Výsledkem je to, že bude sice nutné násep rok zpevňovat, ale podle ředitele ŘSD Zdeňka Kuťáka se oproti původnímu plánu ušetří až 600 milionů korun.

Přibydou mimoúrovňové křižovatky

Projekt počítá s dvěma mimoúrovňovými křižovatkami. První napojí obce Hradčany, Chlumčany a Dolní Lukavici a druhá spojí Dolní Lukavici a Dnešice. Součástí přeložky bude také 800 metrů dlouhý protihlukový val u Horní Lukavice, dále to budou mosty pro průchod zvěře, retenční nádrž a zálivy pro nouzové zastavení aut po 600 metrech.

Zemina z této stavby se využije na valy poblíž skládky Vysoká. Ty by mohly být součástí sportovní střelnice, kterou nedaleké Dobřany zvažují.

autor: jnm | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio