Stejně jako vakcínami AstraZeneca a Johnson & Johnson, také Modernou teď očkují výhradně praktičtí lékaři

20. květen 2021

Lidé už naočkovaní první dávkou Moderny v očkovacím centru si pro druhou injekci proti covidu-19 půjdou znovu tam. Všem ostatním je Moderna k dispozici pouze u praktických lékařů. Ti díky tomu očekávají zrychlení vakcinace svých pacientů.

„My se k vakcíně od společnosti Moderna upínáme. Během května a června by jí do České republiky mělo přijít tak velké množství, že odpovídá celkovému počtu vakcín, které jsme dostali od začátku roku. Jedná se o 450 tisíc dávek. Všichni praktičtí lékaři už tedy budou moci očkovat,“ slibuje si od změny MUDr. Petr Šonka, předseda Sdružení praktických lékařů ČR. Podle něj praktici zhruba v polovině krajů s touto očkovací látkou pracují už několik týdnů, další budou postupně přibývat tak, jak jim bude Moderna distribuována. První dodávka však byla zklamáním, místo slíbených 50 tisíc bylo praktickým lékařům přiděleno jen 37 tisíc vakcín. MUDr. Šonka doufá v nápravu v příštích týdnech.

Předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka

Zpočátku byla k očkování proti covidu-19 u praktických lékařů vyhrazena vakcína od firmy AstraZeneca. Následovala vakcína od Johnson & Johnson, která jediná je jednodávková a tudíž je po ní poptávka. „Pacienti projevují o jednodávkovou vakcínu velký zájem,“ potvrzuje předseda praktiků, „vlastně okamžitě se dostanou k certifikátu, že byli očkováni. To jim umožní cestovat a provozovat další aktivity. Momentálně je jí nedostatek a do konce května to o moc lepší nebude. Ale v červnu by jí mělo dorazit poměrně hodně, takže předpokládám, že před prázdninami budeme moci zájemcům o Johnson & Johnson vyhovět.“

Aktuálně je málo také vakcín AstraZeneca, i s plánovanými červnovými dodávkami vystačí jen na nutné druhé dávky. Žádný problém to nepředstavuje. „AstraZeneca má poněkud pošramocenou pověst a pacientům se do ní příliš nechce. Není to vůči této očkovací látce spravedlivé, máme s ní dobré zkušenosti. Jen v mé ordinaci ji dostalo 200 lidí a byli v podstatě bez komplikací,“ uvádí MUDr. Šonka.

Do budoucna předpokládá, že praktici budou očkovat také vakcínou od konsorcia Pfizer a BioNTech. Tu je nyní možné skladovat až 31 dní v ledničce při teplotě 2 až 8 °C, původně to bylo v mrazácích v minus 70 až 80 °C. „Výrazně se nám tím zjednoduší život, shodný režim je u vakcíny Moderna, která také vydrží v ledničce měsíc. Potřebovali bychom ještě snížit počet dávek Pfizeru v balení. Kdyby byla např. balení po 100 dávkách, jsou použitelná v našich ordinacích. Osobně si myslím, že na podzim už to bude realitou,“ je optimistický předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.