Šternberská hrobka ve Stupně je kulturní památkou

20. leden 2021

Šternberkové patří k nejstarší české šlechtě, jak uvedla pracovnice obecního úřadu v Břasích Marta Hricová: „Mají svůj znak, který můžeme vidět i v průčelí hrobky. Je to osmihrotá zlatá hvězda v modrém poli.“ Hvězda dle jejích slov údajně značí Betlémskou hvězdu, za kterou šli tři králové, což má být důkazem tvrzení o stáří rodu.

Zdeněk Sternberg, člen významného českého hraběcího rodu Sternbergů a vlastník hradu v Českém Šternberku na Benešovsku v úterý 19. ledna 2021 zemřel. Bylo mu 97 let.

Hrobku rodu Šternberků ve Stupně, což je část obce Břasy na Rokycansku, nechal v roce 1808 postavit hrabě Kašpar Maria ze Šternberka, který je znám jako spoluzakladatel Národního muzea v Praze. „Po předcích zdědil zámek Březina, který je tady na dohled, a tohle místo se mu líbilo právě proto, že viděl ze zámku a naopak od hrobky zase zpátky na své majetky,“ sdělila Hricová.

Stavba je kulturní památkou

Hrobka je postavena v empírovém slohu a odpočívá zde pět členů rodu Šternberků. Dalších pět míst je prozatím volných. V horní části stavby se nachází kaple určená k modlitbám, kam se v minulosti běžně o nedělích a svátcích chodívalo. Hrobka se otevírá jen při výjimečných příležitostech.

Hrabě Kašpar Maria Šternberk byl známý paleobotanik, ač mu byla původně předpovězena jiná cesta: „Jako nejmladší člen rodu měl jít po církevní dráze, ale jelikož mu to tak úplně nesedlo, věnoval se po skončení studií hlavně botanice, to ho nejvíc bavilo,“ upřesnila pracovnice úřadu. U jeho pohřebního místa je tedy na památku uložen zkamenělý strom. Za svého života vysazoval hrabě kolem zámku vzácné stromy dovezené z celého světa, a také vzácné růže. Zámku Březina se díky tomu jeden čas říkalo Rosenberg. „Růže můžeme vidět i před hrobkou. Každé léto tady nádherně rozkvetou a připomenou zálibu hraběte Šternberka,“ řekla pracovnice úřadu v Břasích.

Hrobka se nachází na stupenském hřbitově

Za každého zde pohřbeného v hrobce byla vysazena borovice. Z celkového počtu pět však do dnešních dnů zůstaly jen tři – jedna uschla a další musela být pokácena. Paní Hricová ale předpokládá, že Šternberkové borovice dosadí. 

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio