Sto let od založení oslaví Plzeňská filharmonie nejen výstavou

13. srpen 2019 06:40

Plzeňská filharmonie slaví letos sto let. Kromě koncertů také výstavou v Křižíkových sadech v Plzni.

Deset velkoplošných oboustranných panelů, dokumentujících kulaté výročí Plzeňské filharmonie, si můžete v srpnu prohlédnout v Křižíkových sadech v Plzni. Orchestr letos slaví sto let od svého založení a výstava je jen jednou z připomínek. Vernisáž další výstavy bude 16. září v mázhauzu plzeňské radnice.

Expozice v Křižíkových sadech je převezená z Valdštejnské zahrady z výstavy Plzeňské dny v senátu. Své jubileum počítá významné hudební těleso od roku 1919, kdy byl založen Symfonický orchestr Osvětového svazu. Už před tím ale existovaly jiné menší soubory. „Historické okamžiky by se daly datovat už do 18. století. Určitě bychom mohli připomenout rok 1882, kdy existoval Filharmonický spolek plzeňský,“ podotkla ředitelka filharmonie Lenka Kavalová.

Sedláčkovo kvarteto má pokračovatele

„Výstava připomíná Plzeňský rozhlasový orchestr, Smetanovské dny nebo komorní tělesa, zejména smyčcová kvarteta, která v této době působila. Určitě je dobré zmínit bývalého koncertního mistra pana Sedláčka, který celá dlouhá léta seděl na první židli v tomto orchestru a vedl Sedláčkovo kvarteto. Naším novým koncertním mistrem je jeho vnuk Michal Sedláček, který po dohodě se svým dědečkem oživil činnost Sedláčkova kvarteta. To pokračuje v jiném složení,“ uvedla Kavalová.

Výstava vznikla za spolupráce Odboru kultury Magistrátu města Plzně. „Velký dík patří paní Kateřině Zvěřinové, která strávila spoustu času v Archivu města Plzně a v našich archivech. Nebylo to vůbec jednoduché dát takovou výstavu dohromady,“ připomněla Lenka Kavalová. Podle ní je dobré historii tělesa průběžně mapovat a zachovávat informace pro další generace.

Jubilejní sezonu zahájí Beethovenova Missa solemnis

Jubilejní sezonu zahájí Plzeňská filharmonie slavnostním koncertem Missa solemnis 26. září v Měšťanské besedě. Podle mluvčího filharmonie Pavla Boudy jsou vstupenky již v prodeji. Připomněl také, že v rámci výročí připravilo těleso nově koncipované abonentní řady. „Řady Platina a Diamant jsou klasické, řada Crossover je multižánrová a pro děti je připravena řada Duha,“ uvedl.

Poprvé po 19 letech zazní v Plzni Beethovenova Missa solemnis D dur, op. 123. Plzeňská filharmonie tak slavnostně zahájí svoji jubilejní 100. koncertní sezónu. Spolu s Plzeňskou filharmonií, kterou bude řídit její šéfdirigent Ronald Zollman. Vystoupí sólisté Marie Fajtová (soprán), Markéta Cukrová (alt), Jaroslav Březina (tenor), Josef Benci (bas) a Slovenský filharmonický soubor pod vedením Jozefa Chabroně. Koncert se koná pod záštitou hejtmana Plzeňského kraje Josefa Bernarda a primátora města Plzně Martina Baxy.

Dále se chystá publikace ke sto letům tělesa. Novinkou je i projekt Muzikantská naděje. Ten umožní nadaným dětem z hudebních škol docházet do filharmonie na zkoušky, setkávat se s muzikanty a dirigenty. Vše vyvrcholí dvěma společnými koncerty filharmoniků s dětmi,“ prozradil Bouda.

autoři: Petra Kosová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio