Sto rodin zasadilo sto dubů. U jezera Medard vznikla Alej přátelství

30. duben 2018 15:25

Stovku dubů u jezera Medard na Sokolovsku zasadily rodiny z celého Karlovarského kraje. Jako součást oslav letošního 100. výročí vzniku samostatného Československého státu. Smyslem akce, bylo také posílit vztah místních ke krajině, aby se ke svým stromům do budoucna vracely i další generace rodin, které strom zasadily.

Jezero Medard vzniklo rekultivací hnědouhelného lomu. Asi čtyři metry vysoké a 70 kilogramů vážící stromy vsadily rodiny v původním kořenovém balu do připraveného otvoru.

Bylo nutné, ale dodržet několik pravidel. Po vsazení a zasypání zeminou se přidaly tři až čtyři výživné tablety, které se pomalu rozpouštějí a zajišťují kořenovému balu počáteční žití. Strom se pak zalil dostatečným množstvím vody a kolem kmene se osadily tři kůly.

Kmen se pak připáskoval  ke kůlům tak, aby první roky byla stabilizovaná jeho svislá poloha. Přestože alej vzniká na bývalé výsypce, podle odborníků by neměla mít problém dobře prosperovat.

Některé ze stromů zasadili i představitelé místních samospráv

Svůj dub tu má i herec a moderátor Marek Eben. Ten zavzpomínal, že když před lety jel do Sokolova a viděl krajinu kolem tehdejšího lomu Medard, padla na něj deprese s tím, že tady nikdy nic nebude. Dnes je nadšený nejen ze samotného jezera, ale i z jeho malebného okolí.

Alej přátelství je asi 500 metrů dlouhá a její začátek označuje pamětní žulový obelisk, který připomíná její symboliku ke 100. výročí vzniku Československa.

Spustit audio