Stod rekonstruuje starou školou a zároveň buduje novou přístavbu

9. září 2019 11:57

Ve Stodu na jižním Plzeňsku opravují historickou budovu základní školy v Hradecké ulici. Akce za 80 milionů korun zahrnuje nejen rekonstrukci, ale i přístavbu další budovy.

Kvůli tomu, že na stavbě se od jara stále pracuje, děti se teď po prázdninách začaly učit v provizorních prostorách. Například v domě dětí, na městském úřadu nebo v kulturním domě u nádraží.

Před školou je aktuálně velké staveniště – hromady cihel, dřeva, kamení a hlíny. „Stávající budova pro první stupeň je v podstatě hotová a tento týden se vrací alespoň některé děti. Rekonstrukce druhé budovy je asi v polovině, hotová je hrubá stavba,“ popisuje ředitelka školy Martina Macánová.

ZŠ Stod měla v minulém školním roce roce 13 tříd prvního stupně, 8 tříd stupně druhého a 3 speciální třídy. Vzdělávalo se v nich celkem 490 žáků.

Základní škola ve Stodě už je starší a v minulosti tam neproběhly žádné rekonstrukce. „Děláme i novou jídelnu a vývařovnu. To bylo obojí mimo první i druhý stupeň, takže děti na jídlo musely odcházet do jiného areálu. Teď to budou mít žáci přímo v areálu školy,“ říká starosta Stodu Jiří Vlk. Rekonstrukce i přístavba základní školy v Hradecké ulici by měla být hotová do jara příštího roku.

autoři: Martina Klímová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio