Stojany na kola by měly snížit počet krádeží bicyklů

Stovku nových stojanů na uzamčení kol dostanou ještě letos cyklisté v Plzni. Město získalo na projekt městské policie, zaměřený na snížení kriminality, státní dotaci ve výši přes 600.000 korun. Dalších téměř 70.000 Kč dodá magistrát. Stojany se objeví zejména u veřejných budov, nejčastěji u škol a úřadů,

Na každý stojan se vejdou čtyři kola, která bude možné díky konstrukci stojanu uzamknout za rám, nikoli jen za kolo, které lze snadno odmontovat. Bezpečně uzamčená kola na veřejném prostranství by měla podle strážníků zabránit v krádežích. Na nedostatek podobných stojanů v Plzni už delší dobu upozorňovali cyklisté a ekologické organizace.

cyklista ve městě

Kola patří mezi věci, které zloději velmi častou kradou nejen přímo na ulici, ale také ze sklepů, balkonů či kočárkáren. Letos od ledna do konce května odcizili jen v Plzni přes 150 kol, loni to bylo za stejné období zhruba stejně. Policisté přiznávají, že objasnit krádeže kol se příliš nedaří. Majitelé totiž leckdy neumějí kolo ani popsat a neznají výrobní číslo rámu. I když pak policisté nějaký bicykl objeví, je pro ně bez těchto údajů téměř nemožné prokázat, zda je nalezené kolo identické s tím, po němž se pátrá. Policisté proto lidi nabádají, aby si poznamenali výrobní číslo svého kola a pořídili si jeho barevnou fotografii. Lidé z některých měst si mohou nechat kolo zaevidovat u městské policie.

Cyklista ve městě
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio