Stonebalancer Grab. Muž, který staví kamenné sochy odporující gravitaci

29. srpen 2022 12:00

Letošní ročník landartového festivalu v zaniklé obci Königsmühle v Krušných horách hostil světoznámého stonebalancera Michaela Graba. Tento Kanaďan získal velkou popularitu poté, co se začal věnovat netradiční disciplíně.

Staví kameny na sebe tak, aby stály na špicích a držely balanc jako věž, případně most. Nejde tedy jen tak o naskládané kameny na sebe. Kdo to někdo zkusil, ví, že je to velmi obtížné.

Michael Grab je umělec, který má téměř schopnosti kouzelníka. Jeho sochy jsou totiž dokonale vybalancované kameny, které se zdají, že odporují zákonům gravitace. Balancování kamenů se pro něj stalo meditací, jelikož vyžaduje neskutečné soustředění a jemnou práci.

Mladý Kanaďan vytváří pozoruhodné sochy, které působí, jako kdyby držely pohromadě pomocí nějaké magické síly. Umělec totiž dokáže poskládat kameny na sebe tak, že je těžké pochopit, jak je možné, že jeho věže nespadnou. Jeho práce vyžaduje naprosté soustředění, klid a meditaci.

Tohoto světoběžníka pozval do Krušných hor na výlet i stavbu kamenů Petr Mikšíček v rámci landartového festivalu v Königsmühle. Michael Grab promítal zájemcům filmové dokumenty o svém koníčku a kamenných stavbách po celém světě.

Spustit audio

Související