Stovky krásných míst naší vlasti jsem poznal díky turistickým známkám, říká Slavomil Suchý

25. srpen 2018

Kulaté, dřevěné, vypalované plakety, které jsou suvenýrem a zároveň "potvrzením" o dosažení určitého místa. Jinde je nekoupíte. To jsou turistické známky. Navazující číslovaná řada známek sleduje hřebeny hor, toky splavných řek, mapuje hrady, zámky, přírodní i technické památky, historická města, zpřístupněné jeskyně, zoologické zahrady a mnoho dalších zajímavých míst.

Pan Slavomil Suchý z Liberce má turistickými známkami doslova vytapetované stěny jedné místnosti. A láskou k cestování a poznávání krás naší země se snaží nakazit i vnoučata.

Každé místo, které navštíví, si také vyfotografuje. Vše pečlivě dokumentuje a taky plánuje. Každý týden se vydávají nové známky, na různých místech republiky, a tak cestují do různých koutů. Spojují příjemné s užitečným a navštěvují nejen zajímavá místa, ale také přátele. Ve sbírce má pan Suchý asi 85 % dosud vydaných známek. První známka, kterou získal, je ze státního zámku Sychrov, však má také pár set metrů od něj chatu. Mezi nejcennější úlovky patří třeba Sněžka: „Existují raritní známky, třeba hora Sněžka má 5 verzí turistických známek. Tu první lze sehnat jen těžko. A já ji mám,“ usmívá se spokojeně sběratel Slavomil Suchý.

Turistické známky jsou kulaté, dřevěné, vypalované plakety o průměru 6 centimetrů

Pan Suchý je nejen cestovatel, ale také vtipálek. Sedíme na zahradě jeho chaty a on se rozhlíží: „Tady vlevo máme výhled na zámek Sychrov a vpravo na Alpy a Tatry, Vysoké i Nízké.“ Na zámek opravdu dobře vidíme, ale ten zbytek? Až pohled směrem, kterým pan Suchý ukazuje, vše vysvětlí. Na stěně domu jsou na poličkách umístěné lahvičky s francovkou, plechovky s mlékem a makety nákladních vozů. A kdyby někomu sbírka turistických známek nestačila, může se pan Suchý pochlubit asi tisícovkou různobarevných hrníčků, které zdobí plot okolo chalupy. Nebo sbírkou automobilových poznávacích značek z různých končin světa. Navíc pan Suchý, křestním jménem Slavomil, plánuje setkání Slavomilů, kterých u nás v současné době žije jen asi 60.

Spustit audio