Stovky lidí přišly do Sokolova na první koncert z turné, které je věnované vzpomínce na Věru Bílou

18. březen 2019 08:00

Plánovala velký návrat na pódia, začala vystupovat s novou kapelou a pracovala i na nové písni. Na svém dlouho očekávaném koncertu už ale nevystoupila. Zpěvačka Věra Bílá zemřela 12. března.

Věra Bílá byla jednou z nejznámějších zpěvaček Česka na přelomu tisíciletí. Vyprodala pařížskou Olympii a v roce 2004 přebírala zlatou desku za album Kale kalore. Vystupovala ve třech desítkách zemí, populární byla i ve Spojených státech, kde zazpívala také prezidentu Billu Clintonovi.

Návrat na scénu po patnácti letech plánovala na pátek 15. března ve spolupráci se zpěvákem Janem Bendigem a bývalým členem skupiny Kale Milanem Krokou. Už se ho ale nedožila, zemřela v úterý 12. března ve věku 64 let ve Fakultní nemocnici v Plzni. Koncert ale organizátoři nezrušili a věnovali ho právě vzpomínce na slavnou romskou zpěvačku.

Její památku uctili lidé minutou ticha, ale také tancem

„Poslední dobou jsem k ní měl strašně blízko a naučila mě hodně věcí,“ uvedl zpěvák Jan Bendig před písní, kterou zesnulé zpěvačce v úvodu věnoval. Společně se zpěvačkou a kapelníkem Milanek Krokou natočil Bendig klip, který měl být symbolem návratu Věry Bílé na hudební scénu. Píseň „Mek som adaj,“ což znamená „Ještě jsem tady“, zazněla na závěr vzpomínkového koncertu.

„Je to pro nás všechny těžké, jsou tam ty emoce, ten smutek, ale jsme profíci, a na podiu to musíme udržet prostě,“ řekl dlouholetý člen kapely Kale Milan Kroka, kterého ale mile překvapil velký zájem lidí: „Báli jsme se toho, že lidé budou automaticky stornovat lístky, nebo bude velký nezájem, ale jsme velmi překvapeni, že je tady tolik lidí. Dokonce už víme, že Rotava je totálně vyprodaná,“ dodal Kroka.

Turné tak bude pokračovat i v dalších městech. Například v Chomutově, Ostravě, zmiňované Rotavě nebo v Brně. 

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio