Stovky vysokoškoláků protestovaly v Plzni proti návrhu reformy

1. březen 2012

Zhruba 700 studentů prošlo centrem Plzně. Protestním pochodem chtěli vyjádřit nesouhlas s reformou vysokého školství. Nelíbí se jim návrhovaný model školného nebo způsob utváření rad vysokých škol, které by omezili akademické svobody. Akce byla největší v rámci Týdnu neklidu v Plzni, nejvíce studentů bylo z Filozofické fakulty Západočeské univerzity.

Protestní průvod vyšel od obchodního domu v Sirkové a pokračoval okolo kulturního domu u Radbuzy na náměstí Republiky. Studenti hučeli, pískali, cinkali klíčemi, skandovali hesla a nesli transparenty například s nápisy: Dobeše do koše, Defenestrace, Vzdělání není byznys nebo Nejsme zboží. Na náměstí pak studenti sehráli scénku, jak by podle nich vypadaly vysoké školy po zavedení reforem za 30 let. Tedy jako továrny, které by ovládaly politici a podnikatelé.

Například předsedovi České studentské unie Jiřímu Kohoutovi vadí, že navrhovaný zákon byl uspěchaný, připravený neprofesionálně, aby se to stihlo do konce prosince, aby to splnilo podmínky evropského projektu. Myslí si, že studenti protestují především proti navrhovanému způsobu řízení vysokých škol, tedy proti tomu, že by vznikly rady vysokých škol a v nich by byli externí členové.

Studenti došli na náměstí Republiky v Plzni

Rady by se měly stát klíčovým orgánem a dohlížet na chod univerzit. Mají například jmenovat a odvolávat rektora nebo schvalovat rozpočet. V návrhu ale chybí jakákoli odpovědnost členů rady. Například podle Nikoly Indrová z Filozofické fakulty, najednou by se to, co mělo patřit univerzitě, dostalo do rukou úplně někomu jinému zvenku. Studenti to proto považují za zasahování do akademických svobod.

Studentům také vadí způsob prosazování reforem a jejich nepropracovanost. Výhrady mají i proti školnému, a to přesto, že ministr na začátku týdne ze školného ustoupil a navrhl zápisné. Demonstrace se účastnili nejen členové akademické obce a studenti, ale i někteří pedagogové ze Západočeské univerzity.

autor: lum
Spustit audio