Strakonice jsou stále bez vedení, čeká se na rozhodnutí ústavního soudu o platnosti voleb

19. březen 2019 11:22

Strakonice nemají už půl roku své zastupitelstvo. Českobudějovický krajský soud totiž zrušil platnost posledních komunálních voleb kvůli neférovým podmínkám v předvolební kampani.

Vítězné hnutí Strakonická Veřejnost se pak obrátilo na ústavní soud, který ale ve věci zatím nerozhodl. Tak dlouhé bezvládí jihočeští úředníci prý nepamatují.

„Dopad to určitě nějaký má, jsou to především majetkové záležitosti, které jsou v kompetenci zastupitelstva. Jedná se většinou o prodeje a nákupy nemovitostí a pozemků nebo směny. Je to ve vztahu k občanům i firmám,“ komentuje současnou situaci místostarosta Rudolf Oberfalcer z hnutí Strakonická Veřejnost.

Za další problém považuje to, že město nemůže rozhodnout o poskytnutí dotací například pro sportovní kluby. „Nemůžeme je v současné době podpořit, protože nemáme zastupitelstvo a nemá kdo schválit pravidla. Tím samozřejmě určité subjekty mohou být ohroženy na své činnosti,“ říká.

S tvrzením naopak nesouhlasí představitel opozice Pavel Vondrys z hnutí JIHOČEŠI 2012. Sportovci ani další spolky a kluby podle něj o peníze nepřijdou. „Ať už ústavní soud rozhodne jakkoli a bude ustaveno zastupitelstvo, které buď vzejde z loňských říjnových voleb, nebo bude po opakovaných volbách, v konečném důsledku dotace pro sportovce určitě schválí,“ myslí si.

Lež a nenávist zvítězila na plné čáře, reaguje starosta Strakonic na rozhodnutí o neplatnosti voleb

Krajský soud v Českých Budějovicích

Ve Strakonicích zopakují komunální volby. Podle rozhodnutí českobudějovického krajského soudu jsou říjnové volby neplatné kvůli porušení pravidel předvolební kampaně.

Na provozní výdaje může radnice ze zákona každý měsíc využívat jednu dvanáctinu z rozpočtu loňského roku. „Může pokračovat v započatých investičních akcích, i na to v rozpočtu bylo pamatováno, takže si myslím, že v konečném výsledku to přímo obyvatelé města nepocítí,“ dodává Pavel Vondrys.

Pokud by ústavní soud potvrdil rozhodnutí českobudějovického krajského soudu, nové volby by vypsal ministr vnitra a městský úřad by je musel připravit do 90 dnů.

Na jejich organizaci by se podílel desetičlenný tým lidí. „Co se týče okrsků, těch je 27. Delegáty si delegují jednotlivé strany, pokud by k tomu nedošlo, pak je dodelegováno z moci pozice starosty,“ upřesňuje mluvčí radnice Markéta Bučoková.

Momentálně město vede rada složená ze zástupců Strakonické Veřejnosti, KSČM a uskupení Volba pro město. Už teď je jasné, že nové volby by mohly být nejdříve v červnu.

Spustit audio

Související