Strážci NP Šumava vyrážejí na hlídky s policisty. Střeží bezpečnost turistů

30. červenec 2021 09:20, aktualizováno

Strážci šumavského národního parku vyrážejí pravidelně na hlídky společně s policií. Zaměřují se na prevenci, hlavně v oblasti pěší i cykloturistiky. Šumava je během prázdninových měsíců opět plná turistů a preventivní akce jsou nezbytné.

Preventivní policejní akce na Šumavě

Preventivní akce společných hlídek strážců Národního parku Šumava a policistů dohlížejí na parkování, pravidla pohybu v chráněných územích nebo problematiku elektrokol a výjimkou není ani nevhodné chování některých lidí. Ze setkání s hlídkami si mohou turisté odnést nejen důležité informace, ale i nějaký praktický dárek jako jsou třeba reflexní prvky, lékárničky, mapky a další.

„Akce je zaměřená na turisty a cyklisty, protože chceme, abyste se v tomto prostředí cítili bezpečně,“ poznamenala policejní mluvčí Dana Ladmanová. Hlídky společně s policisty jsou především preventivní. Často jsou situované na problematiku prevence v dopravě. Jsou zaměřené především na cyklisty, kteří se na Šumavě hojně pohybují.

Kde se mohou cyklisté pohybovat?

Cyklisté se smí pohybovat jen na vyznačených trasách a stezkách pro jízdní kola. „Jsou cyklisté, kteří právě tuto skutečnost vůbec nevědí a mohou se setkat s tím, že jim náš strážce na turistické pěší trase udělí pokutu,“ vysvětlil mluvčí NP Šumava Jan Dvořák.

Je tedy nutné se držet zákona a pohybovat se pouze tam, kde to je dovoleno. Cyklisté by měli mít také vždy nasazenou helmu. Policisté upozorňují i na problematiku elektrokol. Ta jsou výkonnější a lidé se na nich mohou častěji zranit nebo ublížit ostatním.

Společné hlídky policie a strážců NP Šumava pracují celoročně. Nejčastěji pak ale v době zvýšené návštěvnosti jako jsou letní prázdniny nebo lyžařská sezóna.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio