Strážníkům v Aši na Chebsku se daří odhalit původce černých skládek

16. listopad 2018 14:00

Černé skládky trápí obyvatelé Aše na Chebsku. Rozhodli se proto pomáhat strážníkům s dopadením lidí, kteří nepořádek dělají. Městská policie i díky nim teď častěji původce černých skládek najde a pokutuje.

„Lidé si myslí, že když dají plast vedle kontejnerů, tak je to v pořádku, ale ve chvíli, kdy sem přijdou bezdomovci nebo zvířata, tak je to tu roztahané téměř až do vzdálenosti 50 metrů,“ říká velitel ašských strážníků Richard Kosík.

Policistům se daří dohledat původce odpadu. Občané jim zasílají také fotografie, což pomáhá k dohledání viníků. Policisté jsou pak v mnoha případech na místě dřív, než stačí viníci utéci. „Musím říct, že poslední dobou se nám daří, protože se zapojují i občané, kteří nám to hlásí. Používáme i fotopasti, takže jsme relativně úspěšní,“ dodal Kosík.

Pro Ašské služby je řešení černých skládek velmi častou záležitostí. „Lidé si zvykli, že jezdíme každé pondělí, takže dělají po víkendech největší bordel. Myslím si, že hlavním činitelem je lenost lidí, protože zde mají dva separační dvory, kam můžou zdarma tyto odpady zavážet, ale stejně je nevyužívají,“ komentuje situaci jeden ze zaměstnanců Ašských služeb.

Zaměstnanci služeb se setkávají s nejrůznějšími odpadky včetně pneumatik, nábytku, spotřebičů i stavebního materiálu. V Hlávkově ulici se černé skládky nacházejí pravidelně.

V případě, že strážníci dohledají viníka, hrozí mu pokuta až ve výši 10 tisíc korun.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio