Střední odborná škola a učiliště v Horšovském Týně nabízí lepší podmínky pro praxi studentů

19. červen 2017

Důraz na praktickou výuku dává Střední odborná škola a Střední odborné učiliště v Horšovském Týně na Domažlicku. I proto dál rozvíjí s pomocí krajských a evropských dotací školní statek v nedalekém Horšově. Starají se o něj výhradně učitelé a žáci.

Škola v Horšovském Týně nabízí pestrou škálu vzdělávacích oborů. Od cukráře, zedníky, přes opraváře zemědělských strojů, až po obor agropodnikání. Právě zájem o agropodnikání na této škole roste. Zatímco letos v oboru maturovalo deset žáků, na nový školní rok se jich hlásí dvojnásobek.

„Obor agropodnikání se nám v poslední době daří naplňovat lépe, protože jsme zřídili v Horšově malý hospodářský dvůr, kde se studenti učí chovat všechna hospodářská zvířata. Dostali jsme skoro dva miliony korun, se kterými obhospodařujeme hektary, které máme k dispozici. Na polích pracují naši žáci opraváři zemědělských strojů spolu s učiteli. Do budoucna počítáme se super stájí pro dojnice,“ řekl ředitel školy Václav Švarc.

Nejmodernější stáje v Plzeňském kraji umožní i robotizované dojení

Právě na novou stáj za 20 milionů korun se škola snaží získat evropskou dotaci. „Pokud by se nám to podařilo, byla by tato stáj nejlepší v Plzeňském kraji. Probíhalo by tam robotizované dojení, automatizované krmení, a stáje by byly podrožtované, což znamená bezstelivový provoz. Žáci by nejen viděli, ale i sami by pracovali s tou nejmodernější technologií, která v současné době v zemědělství v živočišné výrobě existuje,“ doplnil Václav Švarc.

Kromě technologií a více praxe v živočišné a rostlinné výrobě se škola navíc snaží vylepšit i možnosti pro budoucí cukráře. „Jako škola musíme mít svoji vlastní provozovnu, kde by žáci mohli svoje výrobky realizovat, aby to bylo jako ve skutečnosti. Rozhodli jsme se tedy, že z našeho nevyužitého objektu bývalé kotelny uděláme cukrárnu. Provozovat ji budou opět naši studenti oboru cukrář. Musí mít úkol a odpovědnost. Tak se vše naučí nejlépe. V současné době děláme projekt a v září bychom měli začít stavět,“ uzavřel ředitel školy Václav Švarc.

Práce přijdou na 4 miliony korun a škola je zaplatí ze svého. Hotovo by mělo být na jaře příštího roku.

autoři: mkl , jik
Spustit audio