Střední školy v Karlovarském kraji otevřou nové obory

23. říjen 2018 14:00

Malíř a lakýrník a Řezník - uzenář, to jsou dva obory vzdělávání, které budou nově nabízet střední školy v našem regionu od příštího školního roku. V obou dvou případech se počítá s otevřením tříd až pro třicet šest studentů.

Karlovarský kraj tak reaguje na poptávku zaměstnavatelů, kterým dlouhodobě chybí kvalifikovaná pracovní síla. Zájem o otevření oborů však projevili i samotní žáci základních škol a jejich rodiče.

První z nově nabízených oborů bude v denní formě vyučován na Střední odborné škole stavební Karlovy Vary. Jeho absolventi najdou uplatnění jak ve stavebnictví, kde mohou pracovat jako malíři, lakýrníci a natěrači, tak i ve strojírenství.

„Jedná se o obor, který se zde v minulosti vyučoval, ale kvůli nezájmu uchazečů byl po několikaletém nenaplnění vymazán z rejstříku škol a školských zařízení. Na základě zvýšení poptávky nejen ze strany žáků a rodičů, ale také ze strany zaměstnavatelů, kdy škola vedla jednání s představiteli Cechu malířů, lakýrníků a tapetářů, byla podána žádost o jeho opětovné otevření.“ upřesnil radní Jaroslav Bradáč.

Kraj chce zajistit také vzdělání pro budoucí členy bezpečnostních a ozbrojených složek

Druhý zmiňovaný obor, jenž ve vzdělávací nabídce středních škol zřizovaných Karlovarským krajem doposud chyběl, bude otevřen na Integrované střední škole (ISŠTE) Cheb. „V obou dvou případech se však počítá s tím, že se nepodaří naplnit celé třídy žáky, a proto budou tyto obory kombinovány s jinými obory vzdělávání v rámci víceoborových tříd,“ uvedl radní.

Karlovarský kraj také počítá s rozšířením výuky střední policejní školy v Sokolově. „Chtěli bychom otevřít dvě třídy maturitního oboru Bezpečnostně právní činnost, do kterého letos na ISŠTE v Sokolově nastoupilo 26 žáků. Zároveň jednáme s ministerstvem obrany o otevření pobočky střední vojenské školy, kde by studovali specialisté vzdušných sil se zaměřením na strojírenství,“ doplnila hejtmanka kraje Jana Mračková Vildumetzová.

autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: Karlovarský kraj
Spustit audio