Středověké potrubí nalezli archeologové v Boru u Tachova

9. červen 2022 10:45, aktualizováno

Nečekané objevy vydalo při rekonstrukci nádvoří zámku v Boru u Tachova. Archeologové nálezy nafotí a vznikne z nich výstava.

Unikátní nález

Stavební unikáty a vzkazy minulých generací vydávají hrady, zámky, kláštery, kostely, hřbitovy, ale i staré chalupy. Vzrušené chvíle prožívají opakovaně na hradě a zámku v Boru u Tachova. Památku tam už řadu let opravují a už zase tam mají práci archeologové, kteří zkoumají další tajemství zámeckého nádvoří.

„Právě obnovujeme spodní nádvoří a jsme před rekonstrukcí hospodářských budov v podzámčí,“ popsala kastelánka zámku Galina Marianna Kortanová s tím, že i během těchto prací objevili odborníci něco zajímavého. „Jedná se o unikátní dřevěné potrubí, výpusť, která byla součástí většího dřevěného systému,“ prozradil archeolog z tachovského muzea Jiří Chlevišťan. „S pomocí kolegů z domažlického muzea jsme nález identifikovali jako součást vodohospodářského systému k naplnění studny,“ uvedl.

Archeologové číhají od rána do večera

V základové spáře zdiva nalezli archeologové předměty z období 15. a 16. století, z rozhraní pozdního středověku a renesance. „Čekali jsme nějaké nálezy, průzkumy nám poodhalují historii a jsme za ně rádi, i když je to během oprav malinko komplikace,“ přiznala kastelánka. Archeologové se ale během prací snaží být na místě od rána do večera, aby nebrzdili stavbu.

Zámek v Boru u Tachova

Mezi další zajímavosti, které rekonstrukce odkryla, patří třeba vynášecí oblouky, podpírající zdivo budovy. „Zřejmě tady byl podmáčený terén, proto museli zeď zpevnit pomocí klenby, jinak se stavěly rovné svislé zdi,“ řekl archeolog.

Všechny nálezy budou pečlivě zdokumentovány a fotografie se stanou součástí výstavy, která se návštěvníkům otevře v příštím roce.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio