Strom v Plzeňském Prazdroji můžete ozdobit i Vy

4. prosinec 2014

Vánoční hvězda a dřevěné ozdoby z rukou bednářů Plzeňského Prazdroje zdobí pětadvacetiletou jedli, která se rozsvítila v areálu plzeňského pivovaru koncem minulého týdne. Aby bednáři podpořili řemeslnou tradiční výrobu ze dřeva, vyzývají širokou veřejnost a všechny, kdo pracují rádi se dřevem, aby přispěli k výzdobě vánočního stromu vlastnoručně vyrobenou dřevěnou ozdobou. Samozřejmě nejlépe s pivní tématikou.

Všechny přinesené ozdoby budou na vánoční strom slavnostně zavěšeny 19. prosince. Každý, kdo se zúčastní, dostane malý pivní dárek.

Pětadvacetiletou jedli dostali pivovarníci darem od svého dlouholetého příznivce, věrného milovníka plzeňského ležáku pana Jiřího Burdy z Hradčan u Chlumčan, kterému už je 84 let. Jak řekla Jindřiška Eliášková, manažerka rozvoje cestovního ruchu a péče o historické dědictví Plzeňského Prazdroje: "Strom zasadil v revolučním roce 1989 a věnoval jej symbolicky u příležitosti výročí 25 let, během kterých pivovar urazil ohromný kus cesty, a plzeňský ležák šířil slávu českého piva a um našich pivovarníků po celém světě."

Čtěte také

Bednáři, kteří se v průběhu roku starají o výrobu a údržbu klasických dubových sudů, pomohli strom přemístit na nádvoří pivovarského areálu a usadili jej na vánoční místo. Na špičku jedle umístili ručně vyřezanou betlémskou hvězdu.

Dřevěné ozdoby můžete nosit až do 19. prosince

Pět dní před Štědrým dnem dostanou všichni, kteří se do zdobení jedle zapojí, u vánočního stromu pivní nadílku. Bednáři vyberou nejhezčí z donesených ozdob a jejich autory odmění pivem na vánoční stůl. Své vlastnoruční ozdoby mohou lidé nosit až do 19. prosince do Návštěvnického centra pivovaru. Ozdoby zůstanou na vánočním stromě přes celé svátky.

Více informací k Výzvě bednářů Plzeňského Prazdroje najdete na www.prazdrojvisit.cz.

Spustit audio