Studánku u Havlíčkovy Borové hlídá socha poustevníka Ondřeje. Kdysi tu prý žil a zvonil v kostele

21. březen 2019
Česko – země neznámá

Doby, kdy v lesních jeskyních pobývali poustevníci, jsou už dávno pryč. Na některé z nich ale lidé dodnes vzpomínají. Jako například na poustevníka Ondřeje od Havlíčkovy Borové na Vysočině. Ke studánce, která se podle něj jmenuje, možná chodil i Karel Havlíček Borovský, který se v obci narodil. A cílem procházek je i dnes.

Pověst o poustevníkovi Ondřejovi se v Havlíčkově Borové traduje už od 17. století. „Kdysi tady byla veliká skála a v ní jeskyně, ve které se usadil poustevník. Nikdo nevěděl, odkud přišel, ani jak se jmenoval. Říkali mu Ondřej,“ vypráví Marie Veselá z Havlíčkovy Borové. Pověst zapsal její dědeček, který se narodil na začátku minulého století. Vzpomínal prý, že už jako dítě pověst při draní peří slýchával. A už tehdy znal pramen, kterému se dnes říká Poustevníkova studánka.

Poustevník Ondřej chodil podle pověsti zvonit do kostela sv. Víta v Havlíčkově Borové. A právě tam ho jednou lidé našli mrtvého. „Měl v ruce dopis, kde vysvětloval, proč přišel. Z nešťastné lásky z Bavorska,“ pokračuje Marie Veselá. Dopis se ale ztratil a skálu, ve které bývala kdysi jeskyně, prý lidé časem rozebrali na stavební materiál.

Studánka však v lese zůstala a lidé jí začali říkat Poustevníkova studánka. „O to místo se nám stará místní spolek myslivců, který má kroužek mladých myslivečků,“ říká starosta Havlíčkovy Borové Přemysl Tonar. Vedoucí kroužku, pan Janáček dokonce vyřezal sedící dřevěnou sochu poustevníka, která dnes studánku hlídá.

Pramen je zastřešený, na místě je také informační tabule s pověstí o poustevníkovi a dokonce i písní od neznámého autora. K Poustevníkově studánce vede asi kilometr a půl dlouhá cesta od kostela sv. Víta v Havlíčkově Borové.    

Spustit audio