Student ZČU v Plzni Lukáš Picek sklízí mezinárodní úspěchy

8. květen 2020 06:20

Student doktorského studia na katedře kybernetiky Fakulty aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni Lukáš Picek, který je spoluautorem několikrát oceněné aplikace na rozpoznávání hub SvampeAtlas, teď slaví další tři prvenství v soutěžích po celém světě.

První vítězství v tomto roce získal Lukáš Picek vytvořením počítačového softwaru pro Institute of Global Health v Ženevě, který má lidem pomoci rozeznávat nebezpečné druhy hadů, a to na základě pořízené fotografie. Aktuálně software, na kterém spolupracoval s kolegou z Miroslavem Valanem ze Stockholmské univerzity, dokáže rozpoznat 800 druhů hadů.

Uštknutí hadem ročně po celém světě zemře více než sto tisíc lidí, proto by mohla tato aplikace, která bude v blízké době zveřejněna a zpřístupněna pro laickou veřejnost, pomoci v řadě případů zachránit lidské životy.

Další úspěch slaví Lukáš Picek v oblasti zemědělství. Společně se svým dánským kolegou vytvořil počítačový program, který umí na základě předložené fotografie identifikovat rez pšeničnou, která může mít vážný dopad na úrodu. Hlavním cílem soutěže bylo pomoci v boji proti hladomoru a chudobě v afrických zemích.

Od hub až po rozpoznávání různých druhů zvířat

V neposlední řadě porazil stovky týmů se svým řešením pro automatickou detekci zvířat z fotopastí v Národním parku Serengeti v severní Tanzánii. Také zde spolupracoval s Miroslavem Valanem.

„Vytvořený systém se vyrovná rozlišovacím schopnostem běžného člověka a tím umožňuje výrazně urychlit zpracování již existujících dat. Do dnešního dne čekalo na manuální rozpoznání sedm milionů snímků. V přepočtu na jednoho člověka to vychází zhruba na dva roky dobrovolnických prací. Zároveň je díky jeho nízkým nárokům na výpočetní výkon možné jeho nasazení přímo k fotopastem,“ vysvětluje výhody softwaru Lukáš Picek.

V současnosti pracuje Lukáš Picek na vylepšování a zdokonalování několika aplikací. „Aktuálně pracujeme zvýšení přesnosti rozpoznávání hub, kde současně navyšujeme počet tříd na 2500 druhů. Souběžně dokončujeme vydání webové aplikace na rozpoznávání druhů hadů z fotografií ve spolupráci s Ženevskou univerzitou a v neposlední řadě se věnuji rozpoznávání a detekování korálů. Trochu mne nicméně mrzí, že žádné podobné spolupráce se neřeší v rámci České republiky,“ sdělil Lukáš Picek.

autor: jik | zdroje: Český rozhlas Plzeň , FAV ZČU v Plzni
Spustit audio

Související