Studenti Křižíkova gymnázia v Plzni debatovali s vnukem generála Pattona

3. květen 2017

Rok co rok zavítá v květnu do Plzně George Patton Waters. Dveře do města má vždy otevřené. Jeho dědeček - americký generál Patton - totiž spolu se svými vojáky vrátil v roce 1945 Plzeňanům a dalším Západočechům svobodu. I když na konci války bylo Pattonu Watersovi pět let, na svého dědečka rád vzpomíná. A vzpomínal i dnes při besedě se studenty plzeňského Křižíkova gymnázia.

Besedy se zúčastnilo přibližně 120 gymnazistů, a protože George Patton Waters neumí česky, odehrála se přednáška v jeho rodné angličtině.

Studentům vysvětlil, že je synem generálovy dcery Beatrice. A pak už vzpomínal jak se coby pětiletý kluk potkal se svým dědečkem. Bylo to po válce před Vánocemi 1945. Podle George Pattona Waterse byl jeho dědeček velký muž, s velkými botami, kouřil doutníky a budil respekt.

Studenti se generálova vnuka ptali například na jeho vlastní vojenské zkušenosti u námořnictva. Pak už se ale debata točila kolem současných témat. Studenty zajímalo, jak se změnila americká armáda nebo jaký má Patton Waters vztah k moderním technologiím. On chtěl na oplátku vědět, jak se studenti staví k armádě a čím by chtěli v budoucnu být. Přišla řeč i na současného amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Hrdý a inteligentní, i tak se dá popsat vnuk generála Pattona

Trump je to náš prezident, přináší změnu, slyšeli studenti od Georga Pattona Waterse, studentku Jennifer Cyprovou odpověď překvapila.“ Myslím, že odpověděl velmi diplomaticky a jako typický Američan řekl, že za ním bude stát. Jsem ráda, že jsem se s panem Watersem mohla setkat osobně. Odnesla jsem si z toho řadu zajímavých a nových informací,“ řekla Jennifer Cyprová.

Také letos má George Pattona Waterse na západě Čech náročný program, zúčastní se řady pietních aktů, setkání s veterány a bude jednou z hvězd tradičního plzeňského Konvoje svobody.

autoři: lum , jik
Spustit audio