Studenti pomáhají Krajské hygienické stanici v Plzni s trasováním. Někteří pracují z domova

4. listopad 2020 15:35

K zamezení šíření koronaviru je nutné zjistit, s kým se lidé pozitivní na covid-19 setkali. S takzvaným trasováním v Plzeňském kraji pomáhají desítky lidí. Mezi nimi jsou i vysokoškolští studenti z Lékařské fakulty UK nebo Západočeské univerzity v Plzni.

Krajské hygienické stanici v Plzni pomáhají desítky dobrovolníků. Mezi nimi jsou strážníci městské policie, zaměstnanci finančního úřadu nebo Magistrátu a také studenti vysokých škol. Někteří pracují z domova, jiní sedí v kanceláři v budově Krajské hygienické stanice v Plzni.

Dobrovolníci, kteří se věnují trasování se často potýkají s tím, že lidé pozitivní na covid-19 nezvedají hygienické stanici telefon. „Když se jim nemůžeme dovolat, tak nemůžeme vytrasovat je ani lidi, kteří žijí s nimi v domácnosti,“ sdělila Jana Caisová, studentka, která pomáhá v call centru hygienické stanice s trasováním.

Hovor může trvat 10 minut až půl hodiny. Lidé si prý většinou rádi povídají. Respondentů se musí pracovníci v call centru zeptat na základní otázky a zda tuší, kde se mohli nakazit a jak se cítí. Pokud je v rodině jeden člen pozitivní, hygienická stanice obvolá všechny její členy, kteří se případně musí objednat na testování.

Pozitivní zvládne KHS obvolat do čtyř dnů

„Objednáváme hned na ten samý den, případně na nejbližší den a laboratoře, které se podílejí na diagnostice této infekce posílají všem odebraným výsledek esemeskou, ať už jde o výsledek negativní či pozitivní,“ oznámil šéf protiepidemického odboru na Krajské hygienické stanici v Plzni Petr Pazdiora. Nejpozději druhý den by se testovaní na covid-19 měli dozvědět výsledek. Většinu pozitivních osob zvládne Krajská hygienická stanice obvolat do čtyř dnů.

S trasováním lidí pozitivních na covid-19 pomáhá hygienikům v Česku také centrální call centrum a softwarový systém Daktela jako součást Chytré karantény. V současnosti je na něj napojeno všech 14 krajských hygienických stanic, i ta v Plzeňském kraji.

Podle Petra Pazdiory nevznikají v odběrových místech fronty a lidé tam nečekají desítky minut či dokonce hodin. Objednávání je komfortnější a je přesné takřka na minuty. „Já věřím, že společnými silami to všechno zvládneme a budeme rádi, když počty budou klesat,“ uzavřel Petr Pazdiora.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio