Studenti Střední průmyslové školy mají certifikát z technické němčiny

20. červen 2018 18:00

Dalších 71 studentů Střední průmyslové školy v Plzni dnes převzalo certifikáty. Mají tak potvrzení, že absolvovali speciální kurz technické němčiny.

Studenti absolvovali dobrovolný jazykový kurz, který už druhým rokem pořádá Koordinační centrum česko-německých výměn mládeže Tandem. Cílem výuky, kterou finančně podporují německé firmy a Plzeňský kraj, je naučit studenty hravou formou odborný jazyk a usnadnit jim tak hledání zaměstnání v jejich oboru. 

Podle ředitele pořádajího centra Tandem Jana Lontschara se jedná v Česku o unikátní projekt: „Je tady unikátní propojení firem, podpořil ho i Plzeňský kraj a využíváme zázemí škol, které výuku pořádají v rámci nepovinných kroužků po výuce."

Stěžejní částí projektu je jazyková animace, tedy netradiční forma výuka němčiny, kterou na plzeňské Střední průmyslové škole vedl Karel Hájek. „S klukama jsme začali od základů, aby se uměli představit a říct něco o sobě, a pak jsme se naučili odborné termíny z kovovýroby,“ popsal vyučující.

Technickou němčinu zařazují i další školy

Vloni speciální kurz na Střední průmyslové škole v Plzni absolvovalo kolem 30 studentů, letos jich byl více než dvojnásobek. Podle Ivany Turzové, která na škole učí němčinu, má takový kurz pro studenty smysl: „V našem regionu má většina firem německé zastoupení. Protože máme na škole povinnou jen angličtinu, tak jsme zařadili němčinu jako volitelný předmět.“

Podobný kurz zaměřený na technickou němčinu spustilo centrum Tandem i na průmyslové škole ve Světcích u Tachova nebo na gymnáziu ve Frýdlantu v Čechách. 

Mezi firmy, které projekt podporují, patří například Streicher. „Pro nás projekt může v budoucnosti generovat nové zaměstnance, kteří už s němčinou měli kontakt a mohou si znalosti dále prohlubovat,“ řekl jednatel firmy Jiří Lopata s tím, že v regionu má německého vlastníka více jak polovina firem a znalost technické němčiny pomůže žadatelům o práci získat lepší pozice.

„Myslím, že je to dobrá zkušenost a že budeme díky těmto znalostem v práci lépe platově ohodnoceni,“ shrnul jeden z účastníků kurzu Jan Vatecha.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová
Spustit audio