Studenti z Česka a Německa zkoumají pozůstatky obce Lučina na Domažlicku

26. duben 2018

Týdenní seminář je součástí projektu s názvem Historie jako prostor k setkávání, který finančně podpořila Evropská unie. Vysokoškoláci přímo na místě zkoumají odkryté zbytky kostela a několika domů a současně natáčejí příběhy pamětníků.

Jedním z pamětníků je například místní rodák Johann Laubmajer, který obnovu Lučiny inicioval. „Narodil jsem se v sousední vesnici Pila v roce 1941 a žili jsme tady až do roku 1946. Z té doby si pamatuji například, jak jsme chodili s maminkou na sena nebo červené střechy vesnice. Vzpomínám si i na odsun, jak přišli Češi a začali zabavovat majetek, cennosti a dobytek. A já jsem si vzal z našeho obchodu bloček a šel jsem k sousedovi do stodoly počítat dobytek, vlastně jsem si hrál na Čechy, co dělali oni, to jsem dělal já,“ popsal pan Laubmajer.

Zaniklá obec Lučina v Českém lese vstává z popela. Za pár let tu povede naučná stezka

Zaniklá obec Lučina v Českém lese vstává z popela

Zmizela sice z mapy, ale ne z paměti lidí. Grafenried neboli Lučina na Domažlicku patří mezi 50 zaniklých obcí v Českém lese po vysídlení Němců. Teď se stala místem česko-německého setkávání.

Semináře se účastní celkem 20 studentů. Patří mezi ně také Kateřina Navarová z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

„Naučili jsme se pracovat s kamerou, nahrávacím zařízením, pracovat v terénu a natáčet. Pomalu se z nás stávají režiséři dokumentárních filmů a moc si to užíváme. Vysidlování Němců po 2. světové válce do Německa, je dopadem nesnášenlivosti v oblasti Sudet a vzájemné nenávisti. V rámci těchto projektů máme možnost toto odbourávat. V tom cítím velký význam,“ uvedla Kateřina Navarová.

Příběhy lidí ze zaniklé obce opět ožijí

Jak bude studentský seminář pokračovat, popsal vedoucí projektu Přeshraniční příběhy, Miloslav Man: „Studenti natočili hromadu materiálů. Rozhovory s pamětníky, záběry krajiny a pozůstatků vesnice. Od teď budou trávit spoustu času na univerzitě v Pasově v centru pro média a komunikaci, kde budou dávat dohromady příběhy, které si ve vesnici vymysleli, aby měli nějaký konec a začátek a hlavně i nějakou vyprávěcí křivku.

autoři: Martina Klímová , jik
Spustit audio