Studenti z Česka, Německa i Rakouska se sešli poprvé na soustředění na Šumavě

1. srpen 2022 16:13, aktualizováno

Jaká je šumavská fauna a flóra, jak postupovat při ochraně přírody a jak se mění přístup v různých národních parcích Česka, Rakouska a Bavorska. I o tom debatovali studenti na prvním soustředění pro vysokoškoláky v Národním parku Šumava.

Výlet k ledovcovým jezerům, na vrchol Plechého nebo odborné přednášky. Taková byla náplň týdenního mezinárodního odborného soustředění pro vysokoškoláky v Národním parku Šumava. Sešli se tam zástupci několika národních parků a kromě teorie je čekala i práce, třeba při obnově rašeliniště u Kvildy. „V prameništi u Kvildy dřívější hospodáři vybudovali kanál, aby z místa odvedli vodu. My jsme v rámci revitalizace kanál zrušili a teď tady s dobrovolníky obsypáváme dodělané hráze a kanál zasypáváme zeminou, aby se jizva po kanálu zacelila a rašeliniště regenerovalo,“ vysvětlil koordinátor projektu Život pro mokřady Lukáš Linhart.

Lukas je student biologie ze Saska, program se mu hodně líbí, oceňuje, že chodí na výlety, že se dozvěděl hodně informací a baví ho i fyzická práce. „Takové množství informací jsem se možná nedozvěděla ani za rok na vysoké škole,“ uznala studentka enviromentalistiky z Děčína Michaela. „Máme tady 15 českých, 10 německých a 6 rakouských studentů. Poprvé jsme se rozhodli pracovat s cílovou skupinou vysokoškoláků," uvedla o mezinárodním soustředění vedoucí středisek environmentální výchovy Národního parku Šumava Martina Kučerová.

Studenti přírodovědných oborů a zástupci národních parků z Tajethalu, Podyjí, z Českého Švýcarska, Saského Švýcarska, Bavorského lesa a Šumavy se po celý týden vzájemně obohacovali, diskutovali o postupech ochrany přírody a účastnili se množství přednášek. „Kromě odborníků ze správy národního parku také přijeli přednášející z Jihočeské univerzity,“ dodala Kučerová. Odborné soustředění podpořil Českoněmecký fond budoucnosti.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio