Studenti Západočeské univerzity v Plzni vymysleli chytré lavičky s vytápěním

14. červenec 2017

Tým studentů z pěti fakult Západočeské univerzity v Plzni vymyslel chytré lavičky. Z pěti návrhů vznikly dva prototypy ze dřeva a kovu, které umístili do univerzitního kampusu na Borech. Obě lavičky umí řadu věcí, jako například připojit notebook nebo dobít mobil. Lidé si na ně taky můžou sednout za každého počasí.

„Hlavní výhodou je, že ji můžete překlopit, když je mokrá a vy si můžete sednout na druhou suchou stranu. Jsou to masivní kusy dřeva umístěné v roletě a díky tomu je lze snadno převrátit na tu suchou nepromočenou stranu. Lavička je navíc zespodu vybavena elektrickými zásuvkami, nad ní je možné si vysunout a zaaretovat opěrku, na kterou si položíte ruce nebo třeba kelímek,“ řekl autor lavičky Partik Rešl, jenž je studentem Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni.

Druhou lavičku navrhl Radek Muzika rovněž z Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni. „Lavička se dá využít s elektronikou i bez ní. V zakrytých částech se ukrývá elektronika, zásuvky a tak dále pro zahřívání lavičky, tudíž se na ní dá sedět i v chladnějším počasí v zimě. Lavička má masivní opěrátka na položení například laptopu či kelímku, druhou výhodou je odolnost vůči zničení. Na zadní části jsou háčky na zavěšení oblečení,“ popsal Radek Muzika.

Studenti společně založili i firmu

„Naším cílem je propagace a následný prodej těchto laviček. Rádi bychom lavičky dodávali přímo na míru a přání zákazníka. Umíme solární panely i Wi-Fi připojení. Už máme první zakázku, která má být hotová do září. Je to pro plzeňský školní kampus a jedná se o tři lavičky. Pro nás je zároveň důležité, že si můžeme naše teoretické poznatky ověřit v praxi a vyzkoušet si jaké je to podnikat a být průmyslově aktivní,“ popsal Kotora.

Podobné projekty zpestřují nejen výuku, ale především pomáhají vychovávat dobře připravené absolventy pro praxi. „Studenti se sejdou nejen u piva, ale hlavně nad takovým společným projektem. Učí se přemýšlet každý z pohledu svého oboru a vzájemně komunikovat. Právě komunikace mezi odborníky různých oborů je zásadní, a není vůbec jednoduchá. Tady mají možnost si tu věc vyzkoušet a myslím, že je to velmi cenné pro jejich další uplatnění,“ uvedl rektor ZČU v Plzni Miroslav Holeček.

autoři: mkl , jik
Spustit audio