Studenti ze Střední školy potravinářské v Klatovech po více než měsíci rozehřáli trouby

26. listopad 2020 15:00, aktualizováno

Na středních odborných školách a učilištích se obnovila praktická výuka pro skupiny do 20 lidí. Budoucí pekaři a cukráři z Klatov se po měsíc a půl dlouhé pauze vrátili do školní výrobny, kde začala příprava vánočního cukroví.

Ve výrobně za prodejnou pečiva Střední školy zemědělské a potravinářské v Klatovech je velmi živo. Zhruba patnáct studentů oboru pekař, cukrář se pustilo do výroby vánočního pečiva. Na celé škole je studentů tohoto oboru kolem osmdesáti. „Máme víc pracovišť, takže jsme si děti rozdělili. Pracují v pekárně a cukrárně tady v Klatovech, malá skupinka dětí chodí také do Tesca a tady máme dvě dílny, cukrářskou a pekařskou,“ popsala mistrová Eva Sedláčková.

Budoucí cukráři a pekaři se zpět do školy těšili, ale problém jim po dlouhé pauze dělalo brzké ranní vstávání. Doma se však ale nenudili. Od paní mistrové dostávali domácí úkoly a když neměli co dělat, zdokonalovali se v pečení.

Paní mistrová je ze studentů velice nadšená. I na distanční výuce prý pracovali svědomitě. „Ve třetích ročnících máme velice šikovné děti. Učili jsme online přes MSTeams, děti byly velice svědomité, posílaly nám hotové výrobky, dokonce nám výrobu ukazovaly rozfázovanou,“ chválila své studenty Eva Sedláčková.

Praxe nyní chybí nejvíce studentům prvních ročníků. Ti se od začátku školního roku nestačili téměř nic naučit. Pokud výuku už nic nenaruší a bude probíhat tak, jak má, měly by i první ročníky vše dohnat. „Více se bojím toho sociálního odcizení, nestačili si na sebe zvyknout a sžít se spolu,“ poznamenala Eva Sedláčková.

Škola musela upravit výukové plány

Škola dává dětem ve třetích ročnících nadstavbu a snaží se je kromě základního pečiva učit i francouzské dezerty a pořádat všelijaké kurzy. Tento rok ta možnost není a žáci se učí jen základy, které musí zvládnout, aby uspěli u závěrečných zkoušek.

Praktická výuka bez omezení začala i farmářům nebo řezníkům, naopak kuchaři a číšníci mají praxe zatím jen v gastroučebně, protože Školní restaurace zůstává zavřená.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio