Studentům z 52 středních škol v Plzeňském kraji začala distanční výuka

5. říjen 2020 18:00

Na celé dva týdny se vyprázdnily lavice 52 středních škol Plzeňského kraje. Zpřísnění epidemiologických opatření se týká těch okresů, které mají na mapě rizika nákazy červenou nebo oranžovou barvu.

Chemikářka Jitka Voráčová je část hodiny se studenty online, pak pracují samostatně na zadaných materiálech

Přes tři stovky starších studentů z víceletého Gymnázia Luďka Pika v Plzni na Doubravce se od 5. října učí z domova. Studenti na výuce na dálku nacházejí jak výhody, tak nevýhody.

„Příští rok maturuji, a protože jsem bilingvní sekce, tak potřebuji španělštinu slyšet a celkově bych výuku potřebovala intenzivnější,“ sdělila studentka Aneta, které do maturity zbývá jeden rok. Jiní zase ocení, že si ráno mohou déle pospat. Minulý týden byla škola plná studentů, přemisťujících se o přestávkách z jedné třídy do druhé. Nyní je větší část školy ztichlá a prázdná.

Škola zřizuje technické vybavení

„Pro online přímou výuku jsme žákům i vyučujícím, kteří to potřebovali, zapůjčili tablety a v menším množství také notebooky,“ řekl ředitel gymnázia Aleš Janoušek. Všichni učitelé se na výuku na dálku také proškolili a ta nyní díky rychlému internetovému připojení běží.

Distanční výuka vyklidila třídy i na Gymnáziu Luďka Pika v Plzni

Škola plánuje do učeben nainstalovat kamery s mikrofony. Učitelé tak budou chodit podle rozvrhu do tříd a distančně vzdělávat.

„Samozřejmě to nemůže stoprocentně nahradit přímou výuku jak v cizích jazycích, tak i v přírodních vědách. Největší obavu, kdyby měla být škola zavřená na delší dobu, mám o maturanty, protože už jistý výpadek přímé výuky měli a nyní v maturitním ročníku pokračuje,“ uzavřel ředitel školy.

Učitelé první dva týdny žáky nebudou známkovat a se zkoušením a hodnocením začnou až kdyby online výuka pokračovala delší dobu.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio