Sucho i ceny hnojiv a paliva straší zemědělce

18. květen 2022 18:38, aktualizováno

Na polích okolo Plzně se to sice teď zelená, protože ozimé plodiny během jara rychle vytáhly a prospívají. Teplo a sucho z posledních dní ale může situaci rychle změnit. 

Vysoké ceny za hnojiva, naftu a také případné sucho teď trápí zemědělce v Plzeňském kraji. „Zatím je vláhy dost, prší tak akorát, ale sucho v půdě už je znát,“ popsal zemědělec ze Soběkur Petr Hodan. „Podle údajů portálu intersucho i našich poznatků už sucho v půdě začíná být znát, rostliny vypadají dobře, ale pod Plzní na jihu už je situace alarmující, může to ohrozit výnosy obilovin i kukuřice až o 30 %,“ vysvětlil šéf krajské agrární komory Plzeň Jaroslav Šíma.

Hnojiva podražila několikanásobně

Zemědělci mají zaseto, na řadě jsou postřiky a hnojení. „Trápí nás svízel a hluchavka, postřik nezabral, takže ho budeme muset provést znovu,“ postěžoval si Petr Hodan. Postřiky podle něj příliš nezdražily, ale u hnojiv a nafty jsou ceny několikanásobné. „Hnojiva patří k našim největším nákladům,“ řekl farmář Václav Janeček ze severního Plzeňska. „Vždy jsme kupovali hnojiva na nadcházející sezonu předem, abychom měli zásobu, ale tentokrát jsme čekali, jaká bude cena. Nakonec jsme museli nakoupit na dluh,“ dodal.

Vyšší náklady částečně kompenzují vyšší výkupní ceny obilovin, stejně ale žijí zemědělci v nejistotě, jasno bude až po žních. „Odhadujeme, co sklidíme a co můžeme dostat. Kdybychom se bavili čistě o rostlinné výrobě, myslel bych si, že z toho vyjdeme. Pokud máte i živočišnou výrobu, tak zisk neodpovídá nákladům,“ shrnul Jaroslav Šíma.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio