Sulc s ptačincem a sedmikráskami bude ozdobou vaší silvestrovské tabule

30. prosinec 2020

Podle autorky květinových kuchařek Jany Vlkové je sulc s bylinkami skvělým jídlem na silvestr. Bylinky v něm vydrží do druhého dne a sulc nám symbolicky dodá sílu do nového roku.

Sulc dělám tradičně a hned ve třech variantách, protože mám v rodině všežravce, vegetariány a vegany. S květinami si musíte pohrát, abyste je do sulcu zakomponovali a nevypluly vám ze dna formy nahoru. Vy potřebujete, aby po vyklopení hotového sulcu byly vidět,“ říká propagátorka kytek k jídlu Jana Vlková. V několika posledních letech jí počasí umožnilo si do sulcu natrhat čerstvý ptačinec a květy sedmikrásek.

Ingredience
  • 2 vepřové nožičky (kdo rád více masa, vymění 1 nožičku za koleno)
  • divoké koření: 2 bobkové listy, 8 kuliček pepře, 8 kuliček nového koření
  • 1/4 celeru
  • 2 mrkve
  • ½ šálku hrášku
  • snítky ptačince prostředního
  • květy sedmikrásek

Postup:

Vepřové nožičky vložíme do hrnce, přidáme koření. Zalijeme vodou, aby nožičky byly ponořené a vaříme asi 2 hodiny.

Maso a kůži obereme z kostí. Necháme vychladnout do druhého dne. Zkontrolujeme, jak vývar rosolovatí, pokud je příliš „měkký“, svaříme na menší objem.

V osolené vodě uvaříme očištěnou a nakrájenou zeleninu, scedíme a necháme vychladnout.

Trochu vlažného vývaru nalijeme na dno nádoby, ve které budeme sulc dělat. Naaranžujeme snítky ptačince a sedmikrásky a necháme zachladnout.

Opatrně zalijeme další vrstvou vývaru a opět necháme ztuhnout. Rostliny musejí být pevně ukotvené na dně nádoby, protože mají tendenci vyplouvat nahoru.

Následně dolijeme zbytek vývaru se zeleninou a masem a necháme ztuhnout do druhého dne v lednici.

Sulc vyklopíme z nádoby tak, že ji ponoříme do teplé vody. Sulc se začne rozpouštět a „pustí se“.

Podáváme s octem, cibulí a chlebem.

Spustit audio