Šumava je pro turisty celoročně lákavá. Ale doma je tu někdo jiný

17. leden 2022

Kam v zimě na Šumavu a co s sebou? Sjezdové nebo běžecké lyže? Co třeba skialpinistické vybavení, nebo jen dobré boty? Zimní Šumava se dá poznávat různě.

Zimní Šumava láká především běžkaře. Přívětivý terén, stovky kilometrů strojově upravených běžeckých stop a především jedinečné přírodní scenérie jsou těmi atraktivními prvky, za kterými lidé přijíždějí. Na své si na Šumavě přijdou i sjezdoví lyžaři, i když pro ně je nabídka svahů s lanovkami nebo lyžařskými vleky podstatně menší než například v Krkonoších.

„Sjezdovky zde najdeme hlavně v okrajových částech, což je hlavně v Královském Hvozdu – to je Skiareál Špičák a na okrajích Šumavských plání – to je Skiareál Zadov, v Hartmanicích. Uvnitř národního parku jsou menší sjezdovky, ať už je to na Kvildě, Nové Hutě, nebo na jihu ve Strážném, Kubova Huť, Horní Vltavice, České Žleby. Už zanikly sjezdovky, které byly v Prášilech nebo na Modravě," vyjmenovává Josef Štemberk ze Správy Národního parku Šumava.

V zimě se do hor vydávají také vyznavači skialpinismu, dobrodruzi na sněžnicích, ale také rodiny s dětmi, které se třeba s kočárky jdou jen tak projít po nějaké pluhované turistické trase. V každém případě je ale nutné mít na paměti to, že jsem na návštěvě, v místech, kde je opravdu doma někdo jiný – divoká zvířata, která v zimě doslova každý den bojují o přežití.

„Pro člověka zima znamená, že začala další, zimní sezóna, radovánky, ale pro přírodu je zima poměrně krušným obdobím klidu. V národním parku máme klidová území, ale obecně ne jenom tam, ale všude si příroda dopřává klid. Velmi známá je hibernace u živočichů a ptáci ty zase před zimou uletí. Kdo však tady přežívá, se musí opravdu vypořádat s těmi překážkami nedostatku potravy, tudíž nedostatku energie a nízkými teplotami," dodává Josef Štemberk. 

A tak by každý návštěvník Šumavy, ale přírody obecně, měl brát ohledy na tamní obyvatele. Ti totiž nemají možnost jít se ohřát do vyhřátého obýváku a zajít si do obchodu pro jídlo. Mějte to na paměti, až budete vyrážet třeba na běžkách do některého z jedinečných míst Národního parku Šumava.

autor: Jan Dvořák | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio