Šumava je znovu dostupná pro seniory a hendikepované

18. květen 2023 19:52, aktualizováno

Díky projektu celodenních zájezdů Dostupná Šumava se mohou méně pohybliví lidé dostat na místa, kam se běžně jezdit nesmí a kam by se už vlastními silami nedostali. Po několika letech se tak autobusy vrátí třeba na Březník.

Zájezdy Dostupná Šumava jsou vhodné pro všechny turisty, kteří se na Šumavu již vlastními silami nemohou dostat. Během zájezdu lidé navštíví zhruba 10 turistických cílů – například Kvildu, Bučinu, Knížecí Pláně nebo Chalupskou a Jezerní slať.

Lidé si možnost těchto zájezdů velice chválí a užívají si, že se mohou i se svým hendikepem podívat na pro ně již běžně nedostupná místa. „Je to super, je to místo, kam by se člověk už nedostal vzhledem k našemu věku,“ poznamenala účastnice zájezdu Jitka Fialová z Plzně.

Letos je připraveno 50 zájezdů

Březník je krásný svou přírodou a výhledy. Běžně se tam však lidé dostanou jen pěšky nebo na kole. Z Modravy je to 8 km. „Někdy máme s sebou i vozíčkáře. Jsou šťastní, že to vidí, protože se sem jinak nedostanou,“ potvrdila 87letá průvodkyně Milada Váňová. Správa NP Šumava a ČSAD autobusy Plzeň připravily pro letošní rok 50 zájezdů Dostupná Šumava. Je nutné se na ně však registrovat předem. Letos to mohou lidé poprvé udělat i online.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio