Šumavská a Goethova ulice se zavírá pro osobní dopravu

3. leden 2020 12:35

Řidiči osobních aut od soboty 4. ledna 2020 neprojedou Šumavskou a Goethovou ulicí v centru Plzně. Radnice se rozhodla dopravu omezit a zajistit tak plynulost městské hromadné dopravy, která na obou místech nabírala zpoždění. V Šumavské ulici je další velkou prioritou bezpečnost chodců.

Šumavská ulice a její okolí jsou velice vytížené lokality: autobusový terminál, zastávky trolejbusu, tramvaje a vlakové nádraží. To je ten důvod. Pohybuje se zde velké množství lidí. „My jsme si spočítali, že zde denně projde až 25 tisíc lidí a projede zde asi 6 tisíc aut. Zajištění bezpečnosti chodců a plynulost hromadné dopravy nás přimělo k uzavření úseku Vocelova – Nádražní pro osobní dopravu,“ potvrdil náměstek plzeňského primátora Michal Vozobule.

Mapa uzavřeného úseku v Šumavské ulici

Úsekem bude projíždět pouze městská hromadná doprava, Policie ČR a vězeňská služba. „Předpokládáme, že chodci budou snáze přecházet vozovku a vozidla MHD už nebudou mít zpoždění,“ doplnil ředitel Správy veřejného statku města Plzně Milan Sterly.

Goethova ulice v Plzni

Osobní auta od soboty neprojedou ani jednosměrnou Goethovou ulicí mezi Americkou třídou a sadovým okruhem. „Prvním důvodem je zlepšení dodržování jízdních řádů veřejné dopravy. Goethovou ulicí jezdí pět linek a pravidelně ve špičkách tam dochází k nárůstu zpoždění. Druhým důvodem je přiblížení přestupního místa mezi linkami, které jezdí k fakultní nemocnici s ostatními linkami, které končí u mrakodrpau. Tam zkrátíme přestupní vazbu o 160 metrů,“ dodal generální ředitel Plzeňských městských dopravních podniků Jiří Ptáček.

Obě uzavřené ulice je podle vedení města možné bez problémů objet jinými trasami.

autoři: Barbora Freund , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio