Šumavská Modrava staví nové záchytné parkoviště

14. říjen 2019 15:45

Parkoviště přijde téměř na 12 milionů korun a bude na zhruba půl hektarovém prostoru na příjezdu od Srní. Řidiči tak odstaví svá auta hned na začátku obce a do centra už vůbec zajíždět nebudou.

„Využili jsme zeminu, která tu zbyla po rekonstrukci silnice z Modravy do Filipovy Hutě a na Antýgl. Plocha budoucího parkoviště se teď zdá veliká, ale bude rozčleněná zelení, a to na okraji i uprostřed. Vzniknou tam i dvě obslužné budovy, WC a sprchy. Kvůli úklidu sněhu v zimě bude jedna strana parkoviště směrem k řece Vydře otevřená, aby se tím směrem mohl sníh foukat nebo vyhrnovat pryč. Povrch parkoviště bude přírodní,“ popsal starosta Modravy Antonín Schubert.

Z původního parkoviště uprostřed obce by mělo vzniknout odpočinkové místo. „Bude to jen travnatá plocha. Vznikne tam několik laviček, ale ne zase moc, protože to necháme trošku té přírodě,“ doplnil starosta Schubert.

To, že parkoviště zmizí z centra obce, někteří obyvatelé vítají. Například pan Korčák, který se na něj dívá přímo z oken svého bytu, si myslí, že auta nemají v centru co dělat. Měli by podle něj zůstat na okraji a potom zase odjet pryč.

Stavbu sleduje i Martina Karlová z místního infocentra: „Myslím, že to bude lepší, protože nové parkoviště bude umístěné na lepším místě. Myslím, že i vjezd na parkoviště bude šikovnější, hlavně nebude uprostřed obce. Slyšela jsem, že tam bude i zázemí, například toalety, takže to bude určitě lepší, než to bylo.“

Podloží parkoviště prověří až zima

Kdy bude parkoviště hotové, zatím není podle starosty možné určit. „Podloží pod navezenou hlínou je hodně nestabilní, protože je tam velká vrstva rašeliny. Uvidíme tedy přes zimu, co to udělá. Kdyby si to sedlo, navezeme tam ještě jednu vrstvu. Pokud si to už nesedne, navezeme tam konstrukční vrstvy a parkoviště by mohlo na konci příštího roku být hotové,“ upřesnil Antonín Schubert.

Hlavní terénní úpravy stály 1,5 milionu korun, konstrukční vrstva parkoviště vyjde zhruba na 10 milionů. Přesné náklady na vybudování doprovodných staveb zatím vedení obce nemá přesně specifikované. Na nové parkoviště se vejde zhruba 200 aut.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio