Šumavská příroda je chráněna už od Rakousko-Uherska

27. březen 2022

Národní přírodní rezervace Černé a Čertovo jezero patří mezi nejstarší v Česku. Přírodně hodnotná oblast na Železnorudsku získala statut chráněného území už za období Rakouska-Uherska a v podstatě nepřerušeně si jej drží do dnešních dob.

Podle dostupných historických zdrojů byly rezervace Černé a Čertovo jezero a Jezerní hora zřízeny už v roce 1911 tehdejším majitelem knížetem Hohenzollernem. Následně bylo toto území, jako jedna rezervace Černé a Čertovo jezero, vyhlášeno 31. prosince 1933. Jak ale potvrzuje ředitel Správy Národního parku Šumava Pavel Hubený, určitá ochrana této části Šumavy tu fungovala o dost dříve.

„I když území bylo Hohenzollernenské, byly to vlastně hospodářské lesy, a tak mělo nějakou úroveň ochrany, o které se dnes neví. Například tam bylo zakázáno trhat lesní plody, bylo to omezené. Dokonce četnictvo na Železné Rudě dělalo šťáry a zabavovalo košíky s borůvkami a podobně. Bylo i omezené tam sbírat stelivo a palivo. To ale bylo opatření vlastníka. Po druhé světové válce přišel Julius Komárek s nápadem vyhlášení národního parku a ten nápad zahrnoval v sobě Černé a Čertovo jezero, Jezerní horu a velkou část Královského Hvozdu. Dokonce těžiště toho Komárkova parku mělo být od Pramenů Vltavy až po Ostrý, takže spíš severozápadní část Šumavy," popisuje Pavel Hubený.

K vyhlášené Národní přírodní rezervaci Černé a Čertovo jezero, která má rozlohu přes 208 hektarů, se v roce 1972 přidala rezervace Bílá Strž o rozloze 79 hektarů. Tyto rezervace, v Královském Hvozdu se následně po roce 1989 mohly stát součástí Národního parku Šumava.

„Královský Hvozd byl dlouho součástí návrhu národního parku, vlastně až v průběhu roku 1990, někdy v květnu, se řeklo, že ne, že by to bylo moc natažené a komplikované. Proto se ten návrh uříznul na silnici Javorná - Železná Ruda. A vlastně prameniště Křemelné, Můstek, Pancíř a celý Královský Hvozd zůstaly mimo s tím, že bude zajištěná ochranou CHKO, což bylo už od roku 1963," dodává Pavel Hubený.

V prosinci roku 1963 byla totiž vyhlášena Chráněná krajinná oblast Šumava a to na území přesahující 1600 km². Hlavním předmětem ochrany nejzápadnější části CHKO Šumava, tedy Královského hvozdu dodnes jsou kriticky ohrožené druhy ptáků tetřeva hlušce a datlíka tříprstého.

autor: Jan Dvořák | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio