Šumavské Hartmanice si připomněly slavnou židovskou minulost

13. květen 2016

V hartmanické základní škole, místní synagoze i v kostele si lidé připomínají slavnou židovskou minulost šumavského města. Společně s Čechy i Němci Židé v obci žili až do druhé světové války.

„Líbí se mi hlavně, že roste nová generace, která snad už chápe, že všichni jsme lidé, žijeme společně, a snad už nikdy se jeden člověk nebude k druhému točit zády,“ přeje si devadesátiletý Walter Bloch, pravnuk židovského průmyslníka Isaka Simona Blocha, na jehož připomínku teď nad vchodem do hartmanické školy visí nová pamětní deska. V 19. století Bloch vlastnil sklárnu, která na Hartmanicku dávala práci stovkám lidí. Jeho potomci opustili Šumavu před válkou, když utíkali před nacisty.

Slavnostnímu odhalením pamětní desky, na počest významného obyvatele Hartmanice Isaka Simona Blocha, se zúčastnil i jeho pravnuk Walter Bloch

Další akci připravili sami školáci. Těm totiž vyvrcholil projekt zaměřený na židovské osudy. V rámci něj žáci sedmé třídy navštívili plzeňskou synagogu, několik židovských hřbitovů a také koncentrační tábor Dachau. Při slavnostním zakončení projektu děti nabídli hostům vlastnoručně připravená židovská jídla a zazpívali židovské písně.

Slavnost vyvrcholila v nedaleké horské synagoze, která od války sloužila jako truhlárna. Ruinu zachránil syn spisovatele Ivana Klímy Michal Klíma, který spolu s rodinou a přáteli sehnal peníze na opravu této památky.

Horská synagoga Hartmanice

Už deset let je synagoga znovu přístupná. „Chtěli jsme tady mít expozici, památník, který připomíná spolužití Čechů, Němců a Židů na Šumavě. Chodí sem lidé, dostali jsme se do všech map, průvodců, i cizojazyčných. Do určité míry je zázrak, že se to podařilo,“ pochvaluje si Michal Klíma, kterému radost udělali i samotní žáci hartmanické školy. „Říkáme si, že to co jsme do toho investovali, nebylo nadarmo. Chtěli jsme připomenout historii, která byla už v té době prakticky zapomenuta, a jak se ukazuje, tak to padlo na úrodnou půdu,“ doplňuje Klíma.

V Hartmanicích je také nová stálá expozice věnovaná židovským ženám, které na jaře 1945 umučili nacisté při pochodu smrti. Podle spoluautora projektu Stanislava Bernarda ne všichni lidé na Šumavě vědí, že jeden z takových pochodů prošel i tímto krajem. „Mnohdy je ta reakce trochu překvapivá, protože lidé ví o tom, že byly pochody smrti, ví, co se událo, ale nedocházelo jim, že to probíhalo za humny, že to probíhalo v blízkosti domovů, kde žijí,“ říká Bernard.

Projekty zaměřené na osudy šumavských Židů budou v Hartmanicích pokračovat. Tamní školáci chtějí například obnovit zničený židovský hřbitov.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio