Šumavské hotely mají na Silvestra volno, to by se před koronavirem stát nemohlo

19. prosinec 2021 20:52, aktualizováno

Některé šumavské hotely nemají ani týden před Vánoci obsazené všechny termíny. Volno se najde dokonce i na silvestrovské pobyty.

V posledních dvou letech se kvůli koronavirové epidemii v našich životech změnilo hodně věcí. Třeba i chování klientů hotelů. Zatímco v minulých letech bylo v listopadu a prosinci už téměř nemožné sehnat volné ubytovací kapacity na Šumavě, letos lidé s rezervacemi vyčkávají na poslední chvíli. Výjimkou jsou ale třeba autokempy se stáním pro karavany.

Přes týden plní hotely školáci

Hotel Srní je právě obsazený dětmi, které jsou zde na škole v přírodě s plaveckým kurzem. Přes týden je ubytovací zařízení díky školám vcelku slušně obsazené. „Jakmile se v listopadu vydaly tyto restrikce, kdy do hotelu smí jen očkovaní nebo lidé s prodělaným covidem, nějaké procento klientely ubylo,“ potvrdila vedoucí obchodního oddělení Blanka Hančová.

„Letos na Vánoce očekáváme 75 hostů, dříve to bylo asi o 100 víc, Silvestr vypadá dobře, čekáme okolo 200 hostů, máme kapacitu 300 lůžek na obě budovy,“ vypočítala Hančová. Jiné roky bylo podle ní už v říjnu vyprodáno, i tak se ale rezervace pomalu plní.

Hotel Stella na Špičáku

Poslední úpravy probíhají také v hotelu Stella na Špičáku. „My máme kapacitu 110 lůžek a připravujeme nové pokoje, čímž zvýšíme kapacitu až na 120,“ uvedla provozní Lenka Teplá. Hotel plánuje otevřít 22. prosince. „Na Štědrý den je obsazenost nízká, na Silvestra je to lepší, je také poznat, že lidé váhají se zaplacením rezervace do poslední chvíle,“ informovala.

Pavel Hrach

Dobrou sezonu očekává provozní v autokempu v Železné Rudě Pavel Hrach, zájem o camping podle něj díky během pandemie vzrostl. „Připravili jsme dalších deset míst s přípojkami s odečtovými hodinami, takže můžeme změřit skutečnou spotřebu, počítáme s obsazeností až 40 posádek v obytných vozech a karavanech,“ doplnil.

Většina hotelů a penzionů na Šumavě zahájí sezonu až po Vánocích a většina provozovatelů se také shodne na tom, že volné ubytovací kapacity ještě jsou.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio