Šumavský hrad Kašperk má nový zajímavý exponát - lihýřové hodiny

28. červenec 2020 07:00

Stovky lidí míří teď denně na prohlídky na šumavský hrad Kašperk. Oblíbený turistický cíl láká v letošní sezoně mimo jiné i na nový exponát. Ve výstavní místnosti středověkého hradu visí na zdi takzvané lihýřové hodiny, které se používaly ve středověku před vynálezem kyvadla.

„Hrad Kašperk byl založen Karlem IV., a na zdi tu máme technologii, která spadá právě do této epochy. Je to funkční replika hodin ze 14. století, kterou vyrobil pan Václav Ulč z Plzně,“ uvedl kastelán hradu Kašperk Václav Kůs.

Lihýřové hodiny na hradu Kašperk

Lihýřové hodiny jsou na první pohled trochu podobné kukačkám. Je na nich zavěšeno závaží, které svojí vahou sjíždí k zemi a tím uvádí do pohybu ozubená kolečka. Vše je napojeno na hodinové kolo, jež ukazuje čas, ale pouze jednou ručičkou, což samozřejmě není úplně přesné. „Tenkrát se čas seřizoval podle slunečních hodin, protože jiný poměr neexistoval. Lihýřové hodiny se používaly do 17. století, kdy byly nahrazeny přesnějším regulátorem kyvadlovým,“ vysvětlil výrobce hodin Václav Ulč.

Na počátku byl časopis pro kutily

První lihýřové hodiny Václav Ulč udělal podle časopisu „Udělej si sám“ z roku 1977, kde byl otištěný návod na jejich výrobu. „Časopis odebíral můj táta. Tehdy mě bylo 13 let a já si v něm listoval a tohle mě opravdu zaujalo. Dostal jsem se k tomu ale až v pozdějších letech. Musel jsem to i několikrát pro nedostatek času odložit. Teď jsem se k tomu zhruba před rokem a půl vrátil a začal na tom pracovat. Momentálně mám rozděláno deset kousků, a jeden z nich je na hradu Kašperk. Rozhodně nejsem jediný výrobce, ale dělají se lihýřové hodiny ze dřeva, a tak asi budu jeden z mála, který je dělá z kovu,“ doplnil Václav Ulč s tím, že lihýřové hodiny na rozdíl od normálních netikají, ale klapají.

Aby lihýřové hodiny správně fungovaly, musí se pravidelně natahovat a to ve chvíli, kdy závaží sjede k zemi. O natahování hodin se na Kašperku střídají průvodci s kastelánem.

autoři: Lukáš Milota , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio