Šumavský Palvínov zdobí nový betlém

14. prosinec 2020 14:35, aktualizováno

Při toulkách Šumavou se nezapomeňte zastavit také v Palvínově u Hartmanic. Uprostřed vesnice totiž stojí krásné jesličky s postavami v životní velikosti.

Slaměné jesličky v Palvínově

Sváteční atmosféra na vás nově dýchne také v Palvínově u Hartmanic na Šumavě. Dříve byste tuto vesnici se zchátralým zámečkem a pár chalupami asi minuli. Zámek a okolní park už ale několik let opravují noví majitelé. Na místě zámecké kaple, která nepřežila minulý režim, vztyčili letos s dalšími nadšenci křížek. A zdá se, že toto místo začalo znovu duchovně fungovat. Palvínovští totiž spolu s lidmi ze sousedních Hartmanic postavili kolem nového křížku velký slámový betlém.

Slaměné jesličky v Palvínově

„Vzniklo to náhodou, napadlo nás společně s hartmanickými hasičkami, že bychom mohli postavit slaměný betlém v životní velikosti. Nikdy před tím jsme to nedělaly, ale zvládli jsme to za dvě odpoledne,“ popsala Renata Skálová, která se svou rodinou místí zámek dává dohromady.

Na místě bývalé kaple stojí kříž a jesličky

Na místě zbořené kaple nechali Skálovi vztyčit křížek. „Je to vysvěcená půda, tak si myslíme, že sem kříž patří a Betlém tady bude hezký,“ vysvětlila Renata Skálová. Dodala, že konstrukce jesliček je z lešení a je obalená chvojím. „To vymysleli hasiči z Hartmanic, stále nám vozí chvojí,“ vyprávěla.

Slaměné jesličky v Palvínově

Postavy ze slámy vznikaly podle další z hasiček v garáži. „Hlavu jsme vyrobily z pytle od cibule, ten jsme napěchovaly slámou. Ruce jsou ze smotané slámy a jsou připevněné drátem,“ vysvětlila. Kromě slámy použily šikovné hasičky také seno, látky na oblečení a figury dozdobily. V jesličkách kromě Ježíška, Marie a Josefa nechybí Tři králové, selka a sedlák nebo zvířátka. Večer je betlém navíc osvětlený světelným řetězem.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio