Šumavu a její krásy představuje nová kniha Světem šumavské přírody

17. leden 2017

K čemu je potřeba tlející dřevo, jak poznáme rašeliniště a jaké pověsti obklopují tajemná šumavská jezera? I to se dočtou čtenáři v nové knížce o Šumavě. Ta je zavede do lesů, luk, okolí řek a ledovcových jezer. Zážitek umocní i realistické ilustrace a fotografie. Letos ke knize navíc přibude i pracovní sešit. A její zvláštností je, že je vhodná pro všechny věkové kategorie.

Šumavskou přírodu, rostliny i živočichy představuje nová kniha, která se jmenuje Světem Šumavské přírody. Jednou ze spoluautorek je Martina Kučerová, která popsala pro koho je publikace určena: „ Kniha je určena pro všechny cílové skupiny, s prioritou pro děti a mládež. Je zpracována tak, aby byla pochopitelná i menším čtenářům.“

V knížce je velké množství obrazového materiálu. Téměř na každé stránce je několik fotografií. Jsou v ní mapy a obrázky známého ilustrátora přírody Pavla Procházky.

„Záměrem bylo zpracovat knihu tak, aby čtenáři nečetli sáhodlouhé texty. Kdekoliv tedy knihu otevřou, mohou si přečíst jen malou krátkou pasáž o jednotlivých druzích a mohou pokračovat dál. Knihu nemusí číst stránku po stránce,“ řekla Martina Kučerová.

Kniha se člení do několika kapitol pro různé věkové kategorie

Kniha je přehledně rozdělená do sedmi kapitol. Každá kapitola je členěná do třech základní částí, a to hlavně proto, aby byla přístupná rozdílným věkovým skupinám. První část je vždy složitější a je určena pro dospělé a děti od druhého stupně základní školy. Představuje daný biotop s přesným vysvětlením pojmů. Zde se dočtete mimo jiné to, jak jsou rozlehlá a hluboká šumavská jezera nebo které hory jsou nejvyšší.

Druhá část je určená nejmenším čtenářům a nachází se v ní celobarevný obrázek od Pavla Procházky. Zde si může sednout rodič s dětmi a učit je základním druhům živočichů a rostlin, které se vyskytují v daném biotopu.

„Nejrozsáhlejší je třetí část. Ta seznamuje s faunou a florou daného území. S tím, že se vždy začíná od hmyzu a postupuje se přes motýly, ptáky až po savce, kdy představíme základní druhy daného biotopu. Stejným způsobem se postupuje při poznávání říše rostlinné,“ vysvětluje Kučerová.
Na konci knihy čtenáři najdou jako bonus tipy na výlet, kde mohou dané živočichy a rostliny vidět ve skutečné přírodě.

„Pozorný čtenář by mohl pochopit, proč je šumavská příroda tak vzácná a jedinečná, a proč se tyto dary snažíme chránit pro budoucí generace,“ uzavírá Martina Kučerová.

autor: jik
Spustit audio