Šumivá vína patří k Silvestru, vychutnejte si je co nejlépe
Blíží se silvestrovský večer a k němu už neodmyslitelně patří vychlazený sekt. Jak ho správně připravit?
Letošní konec roku bude pro většinu z nás jiný než v minulých letech. Většina lidí kvůli pandemii koronaviru prožije silvestrovský večer v rodinném kruhu bez bujarých oslav a večírků. I tak ale mnoho lidí a rodin připraví na stůl chlebíčky a o půlnoci otevře lahev šumivého vína k tradičnímu přípitku.
Šumivé víno existuje v mnoha podobách a záleží na chuti každého, jakému dá přednost. Základem dobré chuti je ale správná teplota. „Doporučoval bych dát šampaňské včas do ledničky a natemperovat ho na 6 až 8 stupňů celsia, aby i po nalití byla teplota zachována,“ vysvětlil hlavní sklepmistr společnosti Bohemia sekt Josef Švéda.
Pozor na atmosféry v láhvi
Důležité je podle něj zachovat určitý postup i při samotném otevírání lahve. „Každou lahev otevíráme v pozici 45 stupňů, v každé té lahvi je kolem 6 atmosfér, což je dost velký tlak, aby se mohl stát nějaký nepříjemný zážitek,“ řekl sklepmistr. Láhev tedy doporučuje otevírat pozvolna a nalít do správné sklenice, nejčastěji je to tvar flétny.
Josef Švéda doplnil, že chuť šumivého vína se dobře snoubí s jahodou, tančícími brusinkami, ale dobré jsou i různé míchané nápoje. „Všem bych popřál, aby těch šťastných bublinek bylo v našem životě co nejvíce."
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Ztratit práci, vrátit se nebo narukovat. Ukrajincům v odvodovém věku nebudou konzuláty vydávat pasy
-
Památník v Letech nestavíme kvůli Romům, ale kvůli sobě. Prasečák byl náš problém, zdůrazňuje Šídlo
-
Temnota se teď dostává na světlo, říká moderátorka po své výpovědi u soudu s Cimickým
-
‚Na východě nic není.‘ Slovenské pohraničí by mohl nastartovat vstup Ukrajiny do EU