Šumivá vína patří k Silvestru, vychutnejte si je co nejlépe

31. prosinec 2020 14:05, aktualizováno

Blíží se silvestrovský večer a k němu už neodmyslitelně patří vychlazený sekt. Jak ho správně připravit?

Letošní konec roku bude pro většinu z nás jiný než v minulých letech. Většina lidí kvůli pandemii koronaviru prožije silvestrovský večer v rodinném kruhu bez bujarých oslav a večírků. I tak ale mnoho lidí a rodin připraví na stůl chlebíčky a o půlnoci otevře lahev šumivého vína k tradičnímu přípitku.

Šumivé víno existuje v mnoha podobách a záleží na chuti každého, jakému dá přednost. Základem dobré chuti je ale správná teplota. „Doporučoval bych dát šampaňské včas do ledničky a natemperovat ho na 6 až 8 stupňů celsia, aby i po nalití byla teplota zachována,“ vysvětlil hlavní sklepmistr společnosti Bohemia sekt Josef Švéda.

Pozor na atmosféry v láhvi

Důležité je podle něj zachovat určitý postup i při samotném otevírání lahve. „Každou lahev otevíráme v pozici 45 stupňů, v každé té lahvi je kolem 6 atmosfér, což je dost velký tlak, aby se mohl stát nějaký nepříjemný zážitek,“ řekl sklepmistr. Láhev tedy doporučuje otevírat pozvolna a nalít do správné sklenice, nejčastěji je to tvar flétny.

Josef Švéda doplnil, že chuť šumivého vína se dobře snoubí s jahodou, tančícími brusinkami, ale dobré jsou i různé míchané nápoje. „Všem bych popřál, aby těch šťastných bublinek bylo v našem životě co nejvíce."

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio