Supermoderní 3D planetárium otevře plzeňská Techmania na podzim

23. leden 2013

Za tři čtvrtě roku otevře plzeňská Techmania supermoderní 3D planetárium. Vzniká v bývalém škodováckém areálu. Projekt je součástí celkové proměny Techmanie, kdy kromě planetária vzniknou i nové výstavní haly, parkoviště a most.

Stavbaře a tvůrce nových expozic ale čeká ještě hodně práce. Zatím totiž na místě planetária najdete jen prázdnou budovu a v ní beton, cihly, lešení a pracovníky se sbíječkami.

„V současné době je už v hrubých rysech vidět celá stavba a rozlehlost, kterou areál Techmanie bude mít. Po naší pravé straně se nachází nově dostavěný most, který spojí budovu planetária a hlavní haly Techmanie. Je to konstrukce ze železobetonu a právě ten vzhled, který je takový lehce rozhoupaný a křivolaký, má právě navazovat hravost , která je pro Techmanii typická,“ popisuje mluvčí Techmanie Tomáš Moravec.

Samotné planetárium vzniká v historické budově z roku 1916, která dlouhá desetiletí sloužila jako kantýna a jídelna pro zaměstnance Škodovky. Protože je budovou kulturní památkou, museli ji stavbaři rozebrat a znovu složit tak, aby zůstal zachován její vzhled.

„Ten dům vypadá úplně stejně jako v roce 1916, zachovali jsme maximum původních historických prvků, například historické vazníky, dýmníky, cihelné pásky a celou řadu dalších detailů,“ potvrzuje mluvčí Techmanie.

Uvnitř budovy už na podzim vznikne malé planetárium a virtuárium. Se stavbou začali loni v lednu, otevřít by chtěli letos 4. listopadu.

„Bude to postaveno velice kontrastně. V malém planetáriu, které je asi pro 40 osob, bude umístěna taková kulová plocha, na kterou se budou promítat všemožné obrázky z vesmíru, ale i z našeho světa. Návštěvníci budou jakoby okolo a budou se dívat na tu projekci před sebe.“

3D Planetárium vzniká v bývalém areálu plzeňské Škodovky

„Naopak v tom hlavním sále, ve virtuáriu, které je pro 120 osob, se ten vesmír bude odehrávat všude kolem nich. To znamená, oni budou ve středu a ve 3D ten prostor bude probíhat kolem nich,“ přibližuje Tomáš Moravec.

Tato promítací technologie se podle něj v rámci Evropě dosud používá jen ve Varšavě a Barceloně. Plzeň tak bude třetí.

Zatímco do planetária se první návštěvníci podívají letos v listopadu, nové haly s expozicemi a laboratořemi budou hotové příští rok v březnu. Peníze na planetárium a celkovou proměnu získala Techmania z evropských fondů. Celý projekt přijde na 577 milionů korun.

autor: lum
Spustit audio